Denumit și „tatuajul inteligent”, tatuajul care-și schimbă culoarea în funcție de starea de sănătate a purtătorului, se va dovedi extrem de benefic suferinzilor de diabet. Acesta a fost creat de specialiștii Institutului Tehnologic din Massachusetts în colaborare cu experții Școlii de Medicină de la Harvard.

 

Noul tatuaj se realizează cu trei sortimente de cerneală care integrează senzori biologici. Aceștia la rândul lor, sunt capabili să analizeze compoziția lichidului interstițial prezent în vasele capilare sanguine și în celule. Senzorii biologici vor măsura astfel, concentrația de glucoză, nivelul pH-ului și concentrația de sodiu. Tatuajul va fi de un real folos pacienților cu diabet care nu vor mai fi nevoiți să-și înțepe pielea pentru a recolta o picătură de sânge în vederea măsurării glicemiei.

„Culoarea se schimbă în funcție de concentrația de glucoză”

„Avem posibilitatea de a înlocui o procedură dureroasă cu un tatuaj, a cărui culoare se schimbă din albastru în maro în funcție de concentrația de glucoză”, au explicat cercetătorii americani care au făcut marea  descoperire. De asemenea, senzorul de pH își schimbă culoarea din violet în roz, iar senzorul de sodiu reacționează la expunerea pielii la razele ultraviolete.