Agenţia de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură Centrul judeţean Ilfov informează că după introducerea în Sistemul cotelor de lapte a Declaraţiilor anuale la vânzări directe, precum şi a Declaraţiilor anuale ale cumpărătorilor de lapte pentru livrări, s-a procedat la calculul inactivităţii, adică la compararea cantităţilor cotelor declarate faţă de cotele deţinute de către producători, pentru anul de cotă 2013/2014, în vederea încheierii anului de cotă menţionat.
De asemenea, la această dată, au fost generate Deciziile de retragere permanentă de la rezerva naţională a cotelor de lapte, ca urmare a netransmiterii Declaraţiei anuale de vânzări directe, sau a renunţării pe propria răspundere la cota de lapte deţinută, precum şi a Deciziilor de reducere a cotei de lapte prin inactivitate, ca urmare a nerealizării a minimum 70% a cotei deţinute. De asemenea, au fost generate şi Deciziile de retragere permanentă de la rezerva naţională a cantităţilor de cotă neutilizată, în urma a trei ani de inactivitate. Aceste decizii urmează să fie transmise, în perioada următoare, către producătorii în cauză.
Totodată, APIA Ilfov anunță că, în perioada 03-04 septembrie 2014, s-au făcut plăţi către fermieri pentru primele de asigurare pe anul 2013. Aceste plăți se ridică la valoarea de 74.393 lei.
Condițiile de acordare a plăților directe au fost simplificate
România s-a aliniat la solicitările CE referitoare la simplificarea condițiilor de acordare a sprijinului financiar în agricultură, coroborată cu o mai corectă gestionare a fondurilor europene. Pentru aceasta, Executivul a hotărât modificarea articolului 7 al OUG 125/2006 și a articolului 2 din legea 36/1991 privind societățile agricole și alte forme de asociere în agricultură.
Astfel, se urmărește ca la stabilirea cadrului general de acordare a plăților directe în agricultură, în conformitate cu mecanismele prevăzute de legislația europeană, documentația solicitată producătorilor agricoli să fie simplificată, în scopul facilitării procesului de accesare a fondurilor europene destinate agriculturii, gestionate de APIA. Măsura vizează reducerea birocrației în ceea ce privește procedura de gestionare a schemei de plată unică pe suprafață și de efectuare a plăților, prin înlocuirea documentelor pentru dovedirea dreptului real de folosință cu cele care justifică utilizarea legală a suprafețelor de teren destinate producției agricole. „Era necesară această modificare, având în vedere importanța gestionării corecte a fondurilor UE destinate agriculturii românești și armonizarea prevederilor regulamentelor europene cu legislația națională. Totodată, actul normativ adoptat azi răspunde solicitărilor pe care le-am primit din partea producătorilor agricoli pentru simplificarea condițiilor privind acordarea sprijinului financiar”, a declarat Daniel Constantin, ministrul Agriculturii.