Anul acesta, Campania de depunere a cererilor unice de plată în agricultură a avut parte de o premieră. Dacă până acum cererile se puteau depune încă o lună după expirarea termenului limită de 15 mai, cu penalități de 1% pe zi, în 2018 această derogare nu a mai fost acceptată, astfel că cei care nu s-au încadrat în acest termen nu vor mai beneficia de subvenții.
Articol apărut în ediția print a Jurnalul de Ilfov, nr.403
Inițiativa a aparținut Ministerului Agriculturii și Dezvoltării Rurale. Decizia a fost luată cu scopul de a da timp funcționarilor APIA să desfășoare controalele pe teren, astfel încât fermierii să-și poată primi subvențiile la timp, fără întârzieri, cum s-a întâmplat în urmă cu doi ani.
Prin urmare, angajații Centrului Județean APIA Ilfov n-au precupețit niciun efort, s-a lucrat peste program, sâmbătă și duminică, iar succesul a fost unul pe măsura acestor eforturi. Pentru a analiza activitatea depusă în perioada de depunere a cererilor – 1 martie-15 mai 2018 – directorul executiv al acestei instituții, Ion Nicuț, a convocat o ședință în care au fost prezentate rezultatele acestei activități susținute, întâlnire la care a participat și prefectul județului Ilfov, Marius Cristian Ghincea.
„Este pentru noi un motiv de mândrie, pentru că după o perioadă de campanie de primit cereri, desfășurată aproape «la foc continuu», am reușit să înregistrăm în evidențele APIA Ilfov o suprafață solicitată la plăți directe de 81.900 de hectare. Această suprafață reprezintă un procent de 100,13% față de anul 2017”, a spus Ion Nicuț la începutul ședinței.
Sesiuni de informare a fermierilor
Directorul APIA CJ Ilfov a arătat că, în perioada 5 – 9 martie 2018, au fost organizate întâlniri cu fermierii din județ în vederea informării acestora cu privire la termenele și modalitatea de depunere a cererilor unice de plată, condițiile de eligibilitate impuse de legislația europeană și națională, pachetele financiare care pot fi accesate în cadrul măsurilor/schemelor de plată, precum și alte noutăți de larg interes pentru fermieri. Au fost organizate astfel 5 sesiuni de informare a fermierilor și a altor categorii de public interesat cu privire la fondurile destinate schemelor/măsurilor de plată în anul 2018, precum și la modalitatea de accesare a acestora, aferente campaniei de depunere a Cererilor unice de plată – 2018. La aceste întâlniri au participat, totodată, reprezentanți ai unor instituțiilor publice – OJFIR București – Ilfov, Agenția Națională Fitosanitară, Oficiul Județean pentru Zootehnie – Ilfov, Oficiul de Cadastru și Publicitate Imobiliară Ilfov, funcționari din cadrul Primăriilor – Registrul agricol, precum și reprezentanți ai Asociațiilor fermierilor din sectorul vegetal și zootehnic.
O campanie de succes
Ministrul Agriculturii, Petre Daea, a afirmat în cadrul unei videoconferințe că „toate județele au obținut rezultate excepționale” și a transmis felicitări tuturor celor implicați în campanie. Un amănunt important relevat de directorul Ion Nicuț a fost faptul că, la nivel național, media procentului suprafețelor solicitate la plată a atins valoarea de 102,64%, ceea ce înseamnă că au fost atrase în program încă 218.000 de hectare.
În ceea ce privește județul Ilfov, la CJ APIA au fost depuse, în 2018, un număr de 2.365 de cereri unice de plată, pentru o suprafaţă de 81.900,55 hectare, reprezentând, așa cum a arătat directorul APIA CJ Ilfov, un procent de 100,13% din suprafața estimată a fi solicitată la începutul Campaniei. Acesta a explicat că numărul mai mic de fermieri solicitanți, față de anul trecut (2.438), se datorează comasării suprafețelor cultivate. „Sunt rezultate care ne onorează, rezultatul muncii unui colectiv de 68 de angajați ai APIA CJ Ilfov”, a spus acesta.
Avantajele depunerii cererilor mai devreme
Directorul APIA CJ Ilfov a vorbit și de avantajele pe care le oferă încheierea campaniei de depunere a cererilor unice din timp.
„Faptul că cererile au fost depuse până la 15 mai ne va permite să avem un eșantion de control extras din această bază de date într-un timp relativ scurt, iar controalele se vor desfășura pe perioada verii, anotimp care ne permite să vedem și culturile și limitele acestora, echipele se vor deplasa cu ușurință, pentru că va fi o vreme favorabilă, comparativ cu alți ani când s-au înregistrat întârzieri în program și se făceau măsurători în ianuarie, pe terenuri acoperite de zăpadă, care nu erau așa de concludente!”, a arătat Ion Nicuț.
Cereri înregistrate în unitățile APIA Ilfov
● Cereri pe suprafață:
● Centrul Județean – 187 cereri primite, cu suprafaţă de 70.893,89 ha;
● CL Snagov – 386 cereri primite, cu suprafaţă de 2.679,18 ha;
● CL Dascălu – 491 cereri primite, cu suprafaţă de 2.355,38 ha;
● CL Brănești – 367 cereri primite, cu suprafaţă de 1.725,40 ha;
● CL Măgurele – 551 cereri primite, cu suprafaţă de 1.770,80 ha;
● CL Buftea – 389 cereri primite, cu suprafaţă de 2.475,90 ha.
● Cereri pentru sectorul zootehnic:
● Tone lapte solicitate (ANT-7) 2018 = 10.913,26 tone;
● Nr. capete bovine solicitate (ANTZ-8) 2018 = 4.131 capete;
●Nr. capete ovine solicitate (ANTZ-O) 2018 = 18.274 capete;
●Nr. capete caprine solicitate (ANTZ-C) 2018 = 5.418 capete;
●Nr. capete bovine sprijin cuplat solicitate (SCZ-TC) 2018 = 104 capete;
● Nr. capete bovine sprijin cuplat solicitate (SCZ-VL) 2018 = 1.007 capete;
● Nr. capete ovine sprijin cuplat solicitate (SCZ-O) 2018 = 2.805 capete;
● Nr. capete caprine sprijin cuplat solicitate (SCZ-C) 2018 = 618 capete.
Modificările se depun între 16-31 mai
Totodată, Ion Nicuț a mai anunțat că, în perioada 16 – 31 mai inclusiv, la sediul Centrului județean/Centrele locale APIA Ilfov, fermierii pot depune modificări la cererile unice de plată depuse în cadrul Campaniei 2018, fără aplicarea de penalități. „Suprafețele suplimentare pe care le vor solicita, eventual, fermierii, pot fi înregistrate ca urmare a înțelegerii dintre aceștia și Registrul agricol, prin care li se pot pune la dispoziție adeverințe prin care se înregistrează suprafețele pe care fermierii le lucrează, dar nu au un contract de arendă pentru că sunt deținute sub alte forme. Fac această precizare pentru că aceasta a fost o problemă cu care ne am confruntat în această campanie”, a precizat Ion Nicuț.