˜ Corupția și nivelul de trai scăzut îi împiedică

Mulți dintre românii din Diasporă și-ar dori să se întoarcă acasă, dar corupția, mentalitatea și nivelul scăzut de trai din țară reprezintă principalele bariere care îi împiedică să facă acest lucru, reiese dintr-un studiu prezentat în cadrul unei întâlniri ”Re>patriot”, prima conferință derulată prin acest proiect desfășurată în România.

Potrivit studiului, motivul principal al emigrării l-au constituit condițiile materiale, românii fiind atrași de nivelul ridicat de trai din țările în care au migrat, dar dorul de acasă i-ar face să se întoarcă, a afirmat, potrivit Agerpres, Felix Tătaru, Fondator GMP Grup. El a prezentat câteva dintre concluziile unui studiu despre emigranții români, comandat de Romanian Business Leaders (RBL) și realizat de Open-I Research.

”Din cei pe care i-am cercetat până acum, 70% vor să se întoarcă în țară. (…). Aproape 40% vor să se întoarcă până în trei ani, 20%, chiar anul acesta. Corupția este principala barieră pentru care nu s-ar întoarce în țară și pe locul doi este nivelul de trai scăzut din România. De ce, totuși, s-ar întoarce? Pentru a fi alături de cei dragi, pentru a-și petrece în țară anii de pensie și pentru că au văzut că în România nivelul de trai a început să se îmbunătățească. (…). Foarte mulți dintre ei spun că ar investi în țară, în turism și în agricultură”, a explicat Felix Tătaru.

Acesta a adăugat că aproape jumătate, respectiv 48%, cred că situația s‑ar putea îmbunătăți în următorii ani, în România.

Inițiator al proiectului, actualul ministru al Comunicațiilor și pentru Societatea Informațională, Marius Bostan, a afirmat că trebuie realizată „o unire sufletească și spirituală” și ”să nu mai existe două Românii, una aici și una în diasporă”.

”Inițiatorii proiectului ”Re>patriot” au fost animați încă de la început de valorile și principiile care au animat generația de la 1918, care a făcut Marea Unire. Dragostea față de țară, față de tradiții, respectul față de înaintași și gândul la viitor au fost și atunci și sunt și acum reperele noastre. (…). Noi, cei din 2015, ne propunem să continuăm proiectele înaintașilor noștri, de la 1918, și chiar de mai dinainte. Ca și ei, ne propunem să construim o Românie puternică, cu instituții democratice solide și strâns legate de structurile euro-atlantice”, a declarat, la rândul său, Marius Bostan.

”Re>patriot” a fost lansat în primăvara acestui an de către RBS, cu scopul de a încuraja repatrierea românilor, prin antreprenoriat și implicarea lor activă în dinamizarea mediului de afaceri autohton. În cadrul proiectului s-au desfășurat șase conferințe, la Madrid, Valencia, Londra, Dublin, Milano și Torino.

 

La conferința din România, organizată la Alba Iulia, au fost prezenți membrii RBS, Consilierul de Stat la Departamentul pentru Relația cu Românii din Afara Granițelor al Administrației Prezidenți­ale, Sandra Pralong, antreprenori, reprezentanți ai autorităților locale și județene.