Asociaţia Forţa Fermierilor (AFF) a depus o adresă oficială privind redeschiderea Planului Naţional de Redresare şi Rezilienţă (PNRR) în vederea finanţării obiectivelor de interes naţional din sectorul agricol – sistemul naţional de irigaţii şi o reţea naţională de depozite regionale, potrivit unui comunicat de presă al organizaţiei.

Membrii Asociaţiei Forţa Fermierilor consideră că România se află la o răscruce în ceea ce priveşte asigurarea securităţii alimentare a cetăţenilor săi. Un drum care duce, dacă nu se vor lua măsuri urgente, către preţuri uriaşe la alimente pe termen mediu şi lung, o clasă a producătorilor agroalimentari extrem de sărăcită şi vulnerabilă, o dependenţă de produsele alimentare venite din afara ţării şi prăbuşirea satului românesc. 

Cealaltă cale, pe care AFF propune ca România să meargă în urma unor decizii înţelepte, conduce la asigurarea securităţii alimentare prin acoperirea consumului în mare majoritate din producţie internă, la creşteri de preţuri suportabile pentru români, la fermieri prosperi, care să concureze pe picior de egalitate cu omologii lor din UE, la o creştere economică impresionantă pentru mulţi ani de acum înainte şi la un viitor bun pentru mediul rural. „Cu alte cuvinte, avem şansa ca România să devină o putere agroalimentară a Uniunii Europene, dacă acţionăm decisiv şi acţionăm acum!”, se spune în adresa AFF.

AFF solicită un acord politic național pentru introducerea finanțării agriculturii

Asociaţia Forţa Fermierilor a solicitat de urgenţă un acord politic naţional, între toate partidele parlamentare, pentru renegocierea Planului Naţional de Redresare şi Rezilienţă în vederea introducerii finanţării agriculturii naţionale. 

Organizaţia reaminteşte că, deşi au fost anunţate, de către fostul ministru al Agriculturii, două obiective majore care să fie finanţate din PNRR, şi anume sistemul de irigaţii şi reţeaua de depozite regionale, acestea nu s-au mai regăsit în documentul final. Din motive niciodată explicate clar. În actualul context internaţional tulbure, cu războiul din Ucraina la graniţele UE, AFF consideră că există o oportunitate evidentă ca oficialii Comisiei Europene să manifeste mult mai multă flexibilitate în a accepta modificarea PNRR, pentru asigurarea securităţii alimentare a României, în mod direct, şi pentru a contribui la buna funcţionare a pieţelor agroalimentare europene, în mod indirect.

AFF precizează că este nevoie doar de o acţiune politică hotărâtă şi face „un apel la clasa politică să nu îşi bată joc de viitorul acestei ţări, lăsând-o pradă secetei, scumpirilor necontrolate şi lipsei de produse agroalimentare autohtone pe rafturile magazinelor. Nu este timp de pierdut!”.

Articol apărut în ediția print a Jurnalul de Ilfov, nr.594