Pacienții salută introducerea noului program curativ de chirurgie oncologică și susțin ultimele măsuri de reformă luate de Ministerul Sănătății. Aceasta este concluzia dezbaterii care a avut loc marți, pe 18 februarie, la Ministerul Sănătății, între ministrul Victor Costache și președintele Asociației Naționale pentru Protecția Pacienților, Vasile Barbu.

 

Articol publicat în Jurnalul de Ilfov Nr. 490, ediția print

Noile măsuri de reformă din sistemul sanitar vizează asigurarea serviciilor integrate pentru pacienții cu afecțiuni oncologice și boli cardiovasculare, liberalizarea programelor de sănătate pentru pacienții critici, coplata, dar și introducerea asigurărilor private. „Apreciem noua politică de sănătate a echipei Ministerului Sănătății prin care se urmărește depistarea precoce a cancerului și asigurarea terapiei necesare printr-o finanțare corectă a pachetului de servicii de radioterapie și chimioterapie, utilizarea tumor board-urilor, dezvoltarea programelor de screening“, a spus Vasile Barbu, președintele Asociației Naționale pentru Protecția Pacienților, potrivit Ministerului Sănătății.

Analizele vor fi gratuite pentru pacienții cu boli grave

La rândul său, ministrul Sănătății a ținut să sublinieze faptul că actuala echipă a ministerului de resort urmărește ca, pentru patologiile care reprezintă primele cauze de mortalitate, cum ar fi cancerul și bolile cardiovasculare, pacienții să nu mai fie nevoiți să plătească pentru analize sau servicii medicale. Mai mult, ministrul Victor Costache a dat asigurări că toate deciziile privind politica de sănătate vor fi luate numai după consultări cu reprezentanții asociației care apără interesele pacienților.

Peste 80.000 de români, diagnosticați anual cu diverse forme de cancer 

Cu toate că în ultimii ani s-au făcut pași importanți în tratarea cancerului, numărul românilor cu boli oncologice crește alarmant, de la an, la an. Ultimul raport al Agenției Internaționale de Cercetare a Cancerului – GLOBOCAN arată că, în România, peste 80.000 de pacienți sunt diagnosticați într-un singur an. Din păcate, peste 50.000 de bolnavi ­pierd lupta cu temuta maladie. Cancerul pulmonar, colorectal, cancerul de sân la femei și cel de prostată la bărbați și leucemiile sunt întâlnite cel mai des în țara noastră. Majoritatea deceselor survin ca urmare a complicațiilor apărute pe fondul diagnosticării tardive a bolii. Lipsa unor programe de screening demarate de spitalele stat sau ineficiența celor existente și, bineînțeles, amânarea vizitei la medic până în momentul în care apar manifestări severe, insuportabile, fac ca afecțiunile oncologice să fie depistate în stadii avansate, când nu mai pot fi tratate. La toate acestea se mai adaugă și numărul mic de specialiști în oncologie, crizele frecvente de medicamente și accesul limitat la terapii noi, inovatoare.