Asociația Română a Producătorilor Internaționali de Medicamente (ARPIM) face apel la forurile decizionale privind sănătatea și accesul la medicamente pentru evaluarea și prioritizarea tratamentelor inovatoare centrate pe pacient. Reprezentanții asociației avertizează că, deși s-au făcut pași importanți în actualizarea listei de medicamente compensate, țara noastră este departe de standardele europene.

 

Articol publicat în Jurnalul de Ilfov Nr. 477, ediția print

Inovațiile terapeutice centrate pe pacient pot avea un impact semnificativ asupra calității vieții acestuia, „îmbunătățesc aderența și, ca urmare, îmbunătățesc rezultatele”, iar pentru buget aduc economii datorită unui rezultat „clinic mai bun, a unei monitorizări simplificate și a competiției de preț”. Cu toate acestea, potrivit ARPIM, timpul mediu până la accesul unui nou medicament pe piața din România în sistem de compensare, de la aprobarea Agenției Europene a Medicamentului, este de aproximativ 43 de luni, în timp ce alți europeni au acces „imediat sau în câteva luni”.

ARPIM: „Pacientul trebuie să participe la procesul decizional”

„În urma publicării raportului «Evaluarea inovațiilor terapeutice centrate pe pacient», Asociația Română a Producătorilor Internaționali de Medicamente se alătură eforturilor Federației Europene a Industriilor și Asociațiilor Farmaceutice (EFPIA – European Federation of Pharmaceutical Industries and Associations) și face un apel pentru includerea experienței și preferințelor pacientului în evaluarea Tehnologiilor Medicale, procesul care stă la baza deciziei de acces pentru noi medicamente și în deciziile de stabilire a prețurilor și de rambursare”, informează ARPIM.

România nici nu a fost inclusă în studiul inovațiilor terapeutice

Raportul „Evaluarea inovațiilor terapeutice centrate pe pacient” a fost realizat prin analizarea medicamentelor noi lansate între 2011 și 2018, în opt țări europene, respectiv Franța, Germania, Marea Britanie, Italia, Spania, Suedia, Olanda și Polonia, în arii terapeutice precum HIV, diabet, neurologie, oncologie, scleroză multiplă, boli respiratorii. „Acest raport scoate în evidență modul în care toți cei implicați în deciziile privind sănătatea și accesul la medicamente ar trebui să se raporteze la inovațiile în domeniu. În același timp, raportul subliniază încă o dată decalajul dintre România și alte țări europene în această privință. România nu a fost inclusă în acest studiu, sistemul HTA local fiind unul care depinde de evaluarea și accesul medicamentelor în sistem de rambursare în alte țări europene», spune directorul ARPIM, Dan Zaharescu.