În ultimele 48 de ore, la nivel naţional s-au înregistrat peste 800 de incendii. Comparativ cu media zilnică obişnuită, pompierii militari au fost solicitaţi la de şase ori mai multe intervenţii de stingere.

Odată cu venirea primăverii şi încălzirea vremii, la nivel naţional se înregistrează o creştere semnificativă a numărului de incendii. Faţă de media zilnică a anului trecut (76 de incendii), în ultimele două zile s-au produs de şase ori mai multe evenimente, soldate cu pierderi de vieţi omeneşti şi pagube materiale însemnate.

În acest sfârşit de săptămână, 892 de incendii au mistuit sute de hectare de vegetaţie uscată şi mai multe gospodării din întreaga ţară, fiind necesară intervenţia pompierilor pentru localizarea şi stingerea acestora. Cele mai multe arderi necontrolate s-au înregistrat în judeţele Argeş, Caraş-Severin, Prahova, Sibiu, Suceava şi Timiş, pe fondul activităţilor de igienizare derulate în această perioadă.

Utilizarea focului deschis pentru curăţarea terenurilor, în condiţii de vânt şi fără respectarea măsurilor obligatorii de protecţie, constituie factori determinanţi de întreţinere  şi favorizare a propagării incendiilor, care de multe ori afectează locuinţele semenilor sau fondul forestier.

Nerespectarea prevederilor legale privind interzicerea arderilor de vegetaţie uscată atrage după sine aplicarea sancţiunilor contravenţionale, cu amenzi cuprinse între 3.000 – 6.000 lei pentru persoane fizice, respectiv între 25.000 – 50.000 pentru persoane juridice.

Pentru evitarea producerii acestor tipuri de evenimente, IGSU reaminteşte cetăţenilor următoarele măsuri de prevenire:

  • Utilizarea focului deschis în locuri cu pericol de incendiu şi pe timp de vânt este interzisă;
  • Realizarea arderii doar în locuri special amenajate, cu respectarea măsurilor ce se impun pentru împiedicarea propagării focului la vecinătăţi;
  • Supravegherea permanentă a arderii, precum şi stingerea jarului, după terminarea activităţii;
  • Utilizarea focului deschis la distanţe mai mici de 40 m faţă de locurile cu pericol de explozie (gaze şi lichide combustibile, vapori inflamabili, explozivi etc.), respectiv de 10 m faţă de materiale sau substanţe combustibile (lemn, hârtie, textile, carton asfaltat, bitum, ulei etc.) este interzisă;
  • Asigurarea mijloacelor tehnice pentru stingerea de îndată a focului (rezervor cu apă, găleţi, lopată, sapă, cazma), atunci când acesta scapă de sub control;
  • Responsabilizarea adulţilor în ceea ce priveşte jocul copiilor cu focul şi accesul acestora la sursele de foc (chibrituri, brichete, lumânări, lămpi cu gaz etc).

Conform datelor statistice gestionate la nivelul IGSU, în anul 2016 s-au derulat 11.165 intervenţii pentru stingerea incendiilor de vegetaţie uscată şi mirişti. În urma acestora, pompierii au salvat 26 adulţi şi 5 copii, precum şi bunuri în valoare de 214 milioane lei. Din păcate, două persoane şi-au pierdut viaţa, iar alte 22 au avut de suferit din cauza acestui tip de risc.