Veterinarii avertizează

Veterinarii din România sunt în alertă maximă, din toamna anului 2015, din cauza apariţiei pestei porcine africane în apropierea graniţelor ţării, când au fost notificate focare la Odessa şi Nicolayv (Ucraina), pe 28 octombrie 2015. Organizaţiile profesionale ale crescătorilor de porci din România au cerut ANSVSA încă de atunci măsuri intensificate de prevenire a intrării bolii pe teritoriul ţării noastre.

Autoritatea Naţională Sanitară Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor (ANSVSA) a decis, pe 17 mai 2016, închiderea târgurilor şi expoziţiilor de porci pe o perioadă nelimitată şi a dispus intensificarea verificărilor la punctele de inspecţie la frontieră aflate în judeţele din nord-estul ţării, după ce a fost confirmat un focar de pestă porcină africană la porcii domestici în Ucraina, într-o zonă foarte apropiată de nordul României. De asemenea, Autoritatea a informat asociaţiile din industria porcului despre evenimentul epidemiologic de la graniţele României şi necesitatea intensificării măsurilor de biosecuritate în exploataţiile profesionale de suine, a anunțat ANSVSA.

 

Mortalitate 100%, la porcii bolnavi

Pesta porcină africană este o boală virală a porcinelor domestice şi sălbatice, cu evoluţie rapidă şi mortalitate de 100% pentru porcii care se îmbolnăvesc. Pentru această boală NU există vaccin, singura cale de a feri animalele fiind respectarea unor măsuri de protecţie, la venirea în contact cu animalele sănătoase, precizează ANSVSA.

 

Recomandări ANSVSA: ● nu intraţi în adăposturile unde creşteţi porcii cu încălţămintea şi hainele cu care aţi umblat pe stradă; este recomandat chiar ca, pentru dezinfecţia la intrarea în adăpost, să puneţi o tăviţă cu paie îmbibate cu o soluţie slabă de sodă caustică; ● creşteţi porcii doar în spaţii îngrădite, fără posibilitatea de a veni în contact cu porci străini de curtea dumneavoastră, cu porci mistreţi sau cu alţi proprietari de porci domestici; ● nu hrăniţi animalele cu resturi alimentare provenite de la carnea de porc gătită în familie; ● nu daţi porcilor apa provenită de la spălarea cărnii de mistreț vânat sau resturi de carne; ● nu scoateţi scroafele sau vierii din exploataţie în scopul montei cu animale din altă exploataţie; ● nu cumpăraţi purcei din locuri necunoscute, fără a fi identificaţi (cu crotalie) şi fără certificat sanitar veterinar de sănătate, eliberat de medicul veterinar; ● nu folosiţi în hrana animalelor iarbă culeasă de pe câmp, pentru că ea ar fi putut să vină în contact cu porci mistreţi bolnavi.