Turiştii sunt printre cei mai expuşi infectării cu noul coronavirus

Încă de la începutul sezonului turistic, rata de infectare cu virusul SARS-CoV 2 a crescut masiv, în România. Nepăsarea duce inevitabil la răspândirea cu ușurință a coronavirusului. Specialiștii recomandă respectarea cât mai strictă a măsurilor de prevenire, la destinație, la plajă, la terase, dar mai ales în timpul deplasărilor. Aceștia avertizează și asupra faptului că turiștii care folosesc mijloacele de transport în comun se expun și mai mult unui risc major.

 

Articol publicat în Jurnalul de Ilfov Nr. 512, ediția print

Dacă faceți ultimele pregătiri pentru vacanță, trebuie să acordați o atenție deosebită locului în care urmează să vă cazați, transportului până la destinație și în ­excursii! Și nu uitați să evitați locurile aglomerate și să păstrați distanța socială oriunde ați merge! Nu este de glumă! Rata de infectare cu noul coronavirus este mai mare în judeţele în care este dezvoltat turismul. Atenționarea vine chiar de la ministrul Sănătății, Nelu Tătaru, care avertizează asupra faptului că majoritatea cazurilor noi depistate sunt din regiuni frecventate și aglomerate de turiști. „Avem în acest moment mai multe infectări în Argeş, Dâmboviţa, Prahova. (…) În 15 mai am intrat în stare de alertă şi am început măsurile de relaxare. Am relaxat cu măsuri uşoare, uşor controlabile. Odată cu deschiderea teraselor, am avut ordine comune, ministrul Sănătăţii cu ministrul de resort. Indiferent că este ministrul Turismului, ministrul Sportului, că a fost ministrul Educaţiei, am avut ordine comune care specificau foarte clar şi normele de aplicare în momentul desfăşurării acestor activităţi. Şi-au asumat cei din HoReCa, şi cei care îşi desfăşurau alte activităţi economice, respectarea acestor reguli. Dacă aceste reguli se respectau, nu aveam probleme şi nu aveam o creştere accentuată a transmiterii în comunitate sau aveam o creştere care era controlabilă. În momentul în care nu s-a respectat acest lucru, şi aţi văzut şi dumneavoastră ce se întâmplă şi pe litoral, avem o transmitere. Litoralul este o zonă în care populaţia vine, îşi petrece o săptămână, se infectează, se reîntoarce în judeţele de baştină, şi acolo putem vedea creşterile”, a spus ministrul Nelu Tătaru, într-o conferință de presă care a avut loc, la Iași.    

Relaxarea din timpul vacanței fără păstrarea măsurilor de protecție va fi urmată de un număr și mai mare de îmbolnăviri. Medicii se așteaptă ca tot mai mulți români să se confrunte cu forme severe de boală și să aibă nevoie de îngrijire în secțiile de terapie intensivă. De asemenea, și numărul deceselor va crește în perioada următoare. “Am avut peste 1.000 de cazuri noi, zilnic, în ultimele două săptămâni aproape, şi consecinţa acestei acumulări de cazuri numeroase va fi după un anumit interval, de care ­ne-am apropiat foarte mult în momentul de faţă, creşterea numărului de cazuri şi numărului de decese în secţiile de terapie intensivă. Sunt convins că dacă am face o curbă, o să vedem că această curbă are, în continuare, un caracter crescător. Dar, numărul de cazuri în secţiile de terapie intensivă şi decesele vor creşte în perioada următoare”, a spus prof. dr. Alexandru Rafila, preşedintele Societăţii Române de Microbiologie la o emisiune difuzată de postul de televiziune Digi 24.