Pentru “marele om de afaceri” cu dublă cetăţenie, greacă şi elveţiană, minciunile nu mai sunt o chestiune de fantezie. Ci de caracter. Mai degrabă, de lipsa lui. 

Lucrul ăsta apare din ce în ce mai vizibil. Pentru autorităţi sau opinia publică, pentru afaceriştii din branşa lui sau altele. Cei călcaţi în picioare ori trişaţi s-au adunat, au sesizat instituţii ale statului, l-au chemat în justiţie.

N-aţi văzut că – pe toate posturile tv – nu mai cântă scorneala reaclamelor mincinoase ale “Apei minerale cu  0 % nitraţi”? Sau cu ipocritul  apel public al lui Valvis, “pentru schimbarea Legii Apei”, în România?     

Despre aceste lucruri veţi afla detalii, azi.

Rechinul funciar nimiceşte tot 

El devastează vieţile oamenilor, muşcă pământul şi apa. Încă din 2004, nefericirea, necazurile au venit ca un val gigantic, distrugător, peste munca şi investiţiile fraţilor Parfenie. Ei sunt administratori legali, concesionari pentru 49 de ani ai Lacurilor Tâncăbeşti 1 şi 2. Afacerea lor? E această fermă piscicolă, răspunderea pentru barajul dintre lacuri şi întreţinerea lor.

2004 este momentul când afaceristul, Jean Valvis a pus ochii pe terenurile riverane ale faimoasei “Avicola”, din comuna Baloteşti. A minţit cu seninătate că va spori locurile de muncă, pentru că, deh, ăsta ar fi sensul “procesului de privatizare”. Peste numai o lună de zile, toţi angajaţii au rămas pe drumuri.

De fapt, a fost un masiv tun imobiliar. Într-o zonă de mare viitor, pentru ansambluri rezidenţiale – din vecinătatea DN1 Bucureşti-Ploieşti. 

Modelul de escrocare, tip Valvis

În ciuda promisiunilor şi angajamentelor contractuale, semnate cu statul, grecul pustieşte în câteva săptămâni acea unitate etalon de cercetare ştiinţifică, genetică şi reproducţie. Unică în ţară. Azi, locul e o ruină, devastat. L-aţi văzut în ziarul nostru.

Apoi, Valvis  şi-a extins proprietatea, peste zona de protecţie a lacului. Ţinta înşelătoriei? Ieşirea exclusivă  la apă, a proprietăţii sale. Fapt ce ar creşte de multe ori valoarea terenurilor, cumpărate pe nimic.

Chit că pentru asta, de ani de zile, afacerea fraţilor Parfenie nu poate creşte, iar munca şi investiţiile lor nu aduc profitul scontat. Başca, pentru că disputa se află în justiţie, ei nu pot să acceseze fonduri europene, la care ar avea tot dreptul. Nu mai vorbim despre cheltuielile mari, pentru menţinerea cazului lor pe rolul instanţelor judecătoreşti.   

Când s-a văzut ce soi de om e? 

Aducerea lui Valvis în justiţie de către fraţii Parfenie l-a aşezat în lumina reflectoarelor. Aşa a aflat opinia publică despre fraudele lui. Nerespectarea legilor, ar trebui să aibă urmări chiar şi în România. Deşi la noi, pronunţarea unor sentinţe se face după ani buni, în care  îţi pierzi nădejdea, răbdarea, banii. 

Dar în cazul Tâncăbeşti, se pare că există motive ale speranţei de dreptate. 

În episodul trecut al acestei anchete, v-am prezentat acte, documente, decizii ale unor instituţii, cum sunt Agenţia pentru Protecţia Mediului Ilfov şi Agenţia Naţională pentru Pescuit şi Acvacultură – care îi blochează lui Valvis accesele de afacerist nedomesticit.

Apă minerală cu 0% nitraţi – un fals!

Patronatul Apelor Minerale (APEMIN), a depus o plângere penală împotriva S.C Carpathian Springs, din cadrul Valvis Holding, producătorul apei minerale Aqua Carpatica, arătând că sloganul “cea mai pură apă minerală din lume” este un fals. 

La 18 februarie 2013, au fost sesizate următoarele instituţii ale statului: 

Cabinetul primului ministru, Victor Ponta; 

Autoritatea Naţională pentru Protecţia Consumatorului (ANPC); 

Ministerul Finanţelor – Direcţia Ajutor de Stat şi Practici Neloiale; 

Agenţia Naţională pentru Resurse Minerale; 

Agenţia Naţională Sanitar-Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentară;

 Procurorul general de la Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie.

Iată ce susţine documentul:

«În fapt, menţiunea “Cea mai pură apă din lume” de pe eticheta produsului Aqua Carpatica induce în eroare consumatorii prin prezentarea ca adevărată a unei fapte mincinoase, în scopul de a obţine un folos material injust». 

Închisoare de la 3 la 15 ani

Citez, în continuare: “Având în vedere că inducerea în eroare a fost săvârşită prin folosirea de calităţi mincinoase (ale produsului) apreciem că ne aflăm în fata agravantei de la alin. 2 al art. 215 Cod Penal, agravantă pentru care este prevăzută pedeapsa cu închisoarea de la 3 la 15 ani”. 

(…)

“Înşelăciune”!

“Precizăm totodată că, prin activitatea infracţională mai sus descrisă, sunt încălcate şi prevederile Legii 158, din 2008, privind Publicitatea înşelătoare şi publicitatea comparativă, întrucât toate apele minerale naturale, recunoscute de către autorităţile statului român, îndeplinesc condiţiile cerute de legislaţia naţională şi europeană în vigoare şi nu se poate afirma că o apă minerală este mai pură decât alta, fără a deforma realitatea, ci doar printr-o înşelăciune, în flagrantă contradicţie cu autorităţile competente, care au omologat apele minerale naturale, conform legislaţiei în vigoare”.  

“Cea mai pură apă din lume nu există”

Adrian Feru, director de cercetare-dezvoltare la Societatea Naţională a Apelor Minerale, a arătat că “Aqua Carpatica nu este deloc cea mai pură din lume. Astea sunt poveşti. Cea mai pură apă din lume nici nu există”. 

Ulterior, s-a aflat că acum, Valvis are două surse de apă plată şi o sursă de apă carbogazoasă. La cea de apă carbogazoasă, valoarea nitraţilor este mai mare, de 0,8-0,9. Dar ei mai au apă plată şi din altă sursă, unde valoarea este peste unu.

Hoţia cu încurcatul izvoarelor

Adrian Feru continuă: “În condiţiile astea, tu vii cu un produs, apă plată din sursa Băjenaru, cu o valoare mică, într-adevăr. Şi asta o extrapolezi la toate apele. Deci automat reclama de la prima se extrapolează şi la cealaltă, ceea ce înseamnă că reclama este dublu înşelătoare”.

În episodul următor, despre interdicţia de difuzare a spoturile publicitare cu Aqua Carpatica, despre suita minciunilor sfruntate şi tupeul afaceristului greco-elvețian, Jean Valvis.