În timp ce anumite state se pregătesc să ridice restricțiile considerând că noul coronavirus nu mai reprezintă un pericol social, experții Organizației Mondiale a Sănătății nu exclud apariția  unor variante noi de virus.

 

Articol publicat în Jurnalul de Ilfov Nr. 587, ediția print

Dr. Maria Van Kerhove, responsabilul tehnic al Organizației Mondiale a Sănătății pentru COVID-19 consideră chiar, că posibilitatea apariției unor noi variante este foarte mare. „Știm multe despre acest virus, dar nu știm totul. Și, sincer, variantele sunt niște wild carduri pentru noi. Așa că urmărim acest virus în timp real, pe măsură ce se modifică, pe măsură ce se schimbă… însă virusul are mult spaţiu de mișcare. Următoarea știm că va veni, dar sperăm că va dura ceva timp până atunci. Trebuie să ne asigurăm că, din nou, nu creștem doar acoperirea vaccinării, ci și luăm măsuri pentru a reduce răspândirea”, a explicat expertul OMS, Maria Van Kerkhove, în cadrul unei sesiuni de întrebări și răspunsuri transmise în direct pe platformele de socializare ale OMS. 

Primele cazuri de „Omicron invizibil”, în România 

O subvariantă a variantei Omicron, BA.2, denumită „Omicron invizibil” care este mai contagioasă și mai greu de detectat decât varianta originală Omicron BA.1, afectează deja o mare parte din cetățenii Europei. Dominantă în Danemarca unde a cauzat peste 80% din infecții, noua variantă de virus a fost depistată, mai nou, și în țara noastră. Din fericire, se apreciază că aceasta nu provoacă simptome mai grave decât varianta originală de Omicron BA.1. Cu toate acestea, teoriile conform cărora virusul va continua să se transforme în tulpini mai blânde sunt încă fără fundament. „Nu există nicio garanție în acest sens. Sperăm că așa va fi, dar nu există nicio garanție în acest sens și nu putem miza pe acest lucru”, a mai spus dr. Maria Van Kerkhove într-una din intervențiile sale pe platformele de socializre ale Organizației Mondiale a Sănătății. În urma secvențierii, subvarianta BA.2 a fost descoperită în București și Bacău. Mai exact, au fost identificate trei cazuri din 94 de probe secvențiate.