Din ce în ce mai multe țări impun restricții sau interzic complet accesul românilor pe teritoriul lor, din cauza numărului mare de cazuri de coronavirus din România. Situația la zi o puteți afla pe site-ul Ministerului Afacerilor Externe.

 

Articol publicat în Jurnalul de Ilfov Nr. 507, ediția print

Austria – Românii pot intra doar cu certificat medical (în engleză sau germană) de test negativ pentru SARS-CoV-2 (PCR, RT), nu mai vechi de 4 zile. Altfel, se impune autoizolare 14 zile. 

Bosnia și Herțegovina – Se poate tranzita în scopul revenirii în statul de reședință, fără cazare. Tranzitul în scop turistic nu este permis, cu excepția coridorului Neum (Croația-Bosnia și Herțegovina-Croația).

Cipru – Se cere dovada efectuării unui test COVID-19, datat cu maxim 72 de ore anterior călătoriei. 

Danemarca – permite intrarea turiștilor rezidenți în statele membre ale UE, statele din spațiul Schengen și Marea Britanie, dacă statul din care vin se regăsește pe lista deschisă stabilită de Autoritatea Daneză de Sănătate și dacă se face dovada unei rezervări de cel puțin 6 nopți.

Estonia – Cetățenii, obligați la autoizolare 14 zile.

Finlanda – Românii pot intra doar dacă au permis de rezidență, sunt angajați în baza unui contract de muncă, vizitează o rudă de gradul I sau studiază la o instituție de învățământ.

Grecia – Se cere un test molecular negativ pentru infecția cu COVID-19, efectuat cu cel mult 72 de ore înainte de momentul intrării, certificat emis în limba engleză care să conțină numele și prenumele persoanei testate, seria și numărul cărții de identitate sau a pașaportului.

Irlanda – se cere autoizolare 14 zile și completarea unui formular de localizare.

Islanda – Călătorii care doresc să evite carantina de 14 zile pot opta pentru testare contra-cost la punctul de trecere a frontierei. Copiii născuți după 2005 sunt exceptați de la obligativitatea testării sau a plasării în carantină.

Letonia – Românii au obligația de autoizolare 14 zile.

Lituania – Se permite intrarea cu recomandarea autoizolării de 14 zile.

Malta – Interzice complet accesul românilor pe teritoriul său.

Muntenegru – Se solicită carantină instituționalizată. Prevederea nu se aplică pentru tranzit, dacă se face în cursul aceleiași zile de la data intrării.

Norvegia – Românii vor fi plasați în autoizolare pentru 10 zile.

Marea Britanie – Cetățenii români care călătoresc în Anglia dintr-unul din statele care nu sunt incluse în lista excepțiilor, valabilă din 10 iulie, sunt obligați să se autoizoleze 14 zile.

Olanda – Se intră în autoizolare la domiciliu 14 zile. Cei care sosesc din zonele cu risc ridicat trebuie să completeze o declarație de sănătate obligatorie.

Republica Moldova – Se interzice intrarea până la 1 august prin punctele de trecere a frontierei de stat a cetățenilor străini şi apatrizilor, cu câteva excepții.

Slovacia – Se cere izolare şi un test RT-PCR pentru
COVID-19, după a 5-a zi de izolare. Dacă testul este negativ, se poate continua sejurul. Tranzitul se poate face fără oprire, în cel mult 8 ore.

Slovenia – Românii vor fi obligați să stea 14 zile în carantină, au drept  de tranzit, pot opri pentru mâncare, benzină și odihnă cel mult 12 ore, dar nu pot înnopta.

Ungaria – Intrarea este permisă fără carantină sau autoizolare, dacă se prezintă două teste moleculare negative pentru infecția cu SARS-CoV-2, efectuate în ultimele cinci zile, la interval de mai puțin de 48 de ore. Tranzitul, cel mult 24 de ore.