România va primi de la Comisia Europeană (CE) un grant în valoare de 34,27 milioane de euro pentru rambursarea a 75% din costurile de combatere a pestei porcine africane, a declarat, pentru AGERPRES, ministrul Agriculturii, Petre Daea.
„Comisia Europeană a decis să acorde României un grant în valoare de 34.278.750 euro pentru rambursarea costurilor de combatere a pestei porcine africane în România, (…) începând cu 18 iunie 2018”, a spus Petre Daea.
El menţionat că valoarea costurilor eligibile estimate de CE pe care România le-a angajat în 2018 pentru măsurile de urgenţă, în urma datelor transmise de autorităţile române, se ridică la 45,705 milioane de euro, iar grantul reprezintă 75% din aceste sume, bani care se vor da prin Autoritatea Naţională Sanitară Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor (ANSVSA).
Peste 1.100 de focare de PPA, în 18 județe
În acest an, virusul PPA s-a extins iar în prezent evoluează 294 de localităţi din 18 judeţe. Potrivit datelor ANSVSA, la 29 noiembrie 2018, în România erau active 1.124 focare, dintre care 16 în exploataţii comerciale, şi 300 de cazuri la mistreţi. Până la acea dată au fost eliminaţi 361.719 de porci, majoritatea din exploataţii comerciale.
Autoritatea veterinară a anunţat că au fost despăgubiţi 7.953 de proprietari, valoarea totală a plăţilor depăşind 205,65 milioane de lei.
De asemenea, tot până la finele lunii noiembrie au fost stinse 6 focare în judeţul Satu Mare şi un focar, singurul de altfel, din judeţul Dâmboviţa, iar unitatea de procesare a cărnii aparţinând societăţii S.C. Carniprod SRL şi-a reluat activitatea, în data de 14 august 2018.
Cele mai multe focare sunt în continuare în judeţele Tulcea – 570, dintre care 5 focare la exploataţii comerciale şi un focar la o exploataţie de tip A şi 82 de cazuri la mistreţi, în Ialomiţa – 125 de focare în gospodăriile populaţiei şi 33 de cazuri la mistreţi, în Brăila – 117 focare, dintre care 9 focare la exploataţii comerciale şi în două cazuri la mistreţi, în Călăraşi – 100 de focare, unul la o exploataţie comercială şi 24 de cazuri la mistreţi, iar în Constanţa – 88 de focare în gospodăriile populaţiei şi trei cazuri la mistreţi.
Potrivit șefului ANSVSA, Geronimo Brănescu, interzicerea creşterii porcului în gospodăriile populaţiei pe o anumită perioadă de timp, pentru limitarea extinderii pestei porcine africane pe teritoriul României, nu poate fi luată în calcul de autorităţi, chiar dacă este una dintre măsurile tot mai des cerute de reprezentanţii industriei agroalimentare autohtone întrucât s-a dovedit a fi singura care a dat rezultate în alte ţări europene unde a evoluat această boală.
Articol apărut în ediția print a Jurnalul de Ilfov, nr.432