Intențiile producătorului norvegian Morten Bruun prind viață. Prezent pe 3 martie, anul acesta, la Ziua Cucilor din Brănești, Morten Bruun declara că vizează o colaborare artistică și culturală cu localitatea ilfoveană.

Și nu a fost doar o promisiune, pentru că, iată, la numai o lună de la vizita acestuia, la Brănești se lucrează la un proiect cu finanțare norvegiană. Concret, este vorba de un grant de aproape 160 de mii de euro care va fi folosit pentru dezvoltarea și promovarea acestui obicei.

Proiectul implică efectuarea unei cercetări și documentări etnografice, de care se va ocupa Asociația Culturală „Sedeanka”, pentru care s-a alocat suma de 3.500 de euro. Tot această asociație se va ocupa de confecționarea costumelor, a măștilor și a acioilor (clopoței) cu ajutorul a 18.500 de euro. Primăria va realiza și un un website al evenimentului. Tot primăria se va ocupa de realizarea unui film de prezentare, a unui album, a unor DVD-uri și broșuri. Totodată se vor cumpăra 2 laptopuri, 2 videoproiectoare și ecrane, o cameră video și un aparat foto. Cheltuielile pentru aceste investiții se vor ridica la suma de 26.700 de euro. Alți 67.000 de euro vor fi alocați pentru desfășurarea manifestărilor legate de Ziua Cucilor. Cu această ocazie se va organiza un simpozion și vor fi achiziționate instalații de sonorizare și de iluminat, un ecran mobil cu led-uri și se vor monta o scenă și tribune.

Nu au fost uitați nici invitații din țări străine. Pentru deplasarea și găzduirea lor au mai fost prevăzuți 20.000 de euro în bugetul festivalului. În fine, pentru promovarea evenimentului și publicitate, partenerii norvegieni vor mai aloca încă 13.000 de euro. Bugetul total estimat se ridică, astfel, la suma de 157.000 de euro, bani proveniți din finanțarea norvegiană. Este cât se poate de evident că un sprijin atât de generos va face ca manifestările de Ziua Cucilor să aibă un ecou mult mai amplu și oferă acestui eveniment șansa de a deveni un festival la nivel european.