Banca Europeană de Investiții (BEI) va acordă României un împrumut în valoare de 300 de milioane de euro pentru sprijinirea proiectelor de mediu în cadrul Programului Operațional Infrastructură Mare, în perioada 2014 – 2020, a anunțat Ministerul Finanțelor Publice (MFP).

579430fa-d25b-4e7d-bd2a-291d4d972a81

Contractul de finanțare a fost semnat joi, 16 iunie, la Luxemburg, de ministrul Finanțelor Publice, Anca Dragu, și vicepreședintele BEI, Cristian Popa. Potrivit acestuia, prin împrumutul BEI, vor fi cofinanțate proiecte prioritare cu o valoare totală de 4,5 miliarde de euro, fapt care va contribui la o mai mare utilizare a fondurilor nerambursabile acordate de Uniunea Europeană. Acest împrumut este o continuare a sprijinului BEI pentru investițiile strategice prioritare în cadrul programelor operaționale ale UE în România, care urmează împrumutului de cofinanțare de un miliard de euro, din cadrul Strategiei Naționale de Referință, pentru proiecte de transport și de mediu, precum și celui de 300 de milioane euro destinat PNDR, prevăzute în perioada de programare 2007-2013.

Finanțare pentru infrastructura specifică

„Operațiunea va sprijini implementarea unor proiecte relevante în vederea transpunerii Directivelor cheie ale Uniunii Europene, din domeniul infrastructură de apă, apă uzată și managementul deșeurilor, îmbunătățind astfel protecția mediului și contribuind la dezvoltarea sustenabilă, precum și a standardelor de viață din România. Acesta este unul dintr-o serie de proiecte la care autoritățile române lucrează împreună cu Banca Europeană de Investiții, cuprinzând transporturile, energia, dezvoltarea rurală și infrastructură publică”, a precizat Cristian Popa. Pe lângă proiectele de infrastructură la scară largă, împrumutul poate fi utilizat și pentru finanțarea unor scheme mai mici, care, din cauza dimensiunilor reduse, nu s-ar fi putut califica pentru o finanțare directă din partea BEI.

De la începutul operațiunilor BEI în România, banca a acordat împrumuturi în valoare totală de aproximativ 11 miliarde de euro, reprezentând circa 7% din PIB-ul României estimat pe 2015.