Problematică diversă!

Primul Colegiu prefectural condus de către Daniel Mihai Rășică, noul prefect al județului Ilfov s-a ținut pe 24 aprilie a.c. Și chiar dacă Ordinea de zi a avut ca temă ”Raport cu privire la activitatea desfăşurată de Agenţia Judeţeană pentru Plăţi şi Inspecţie Socială Ilfov – pentru dezvoltarea reţelei de servicii sociale prin îndrumare metodologică în vederea acreditării furnizărilor de servicii sociale din judeţ și reducerea riscului de excluziune socială al persoanelor şi familiilor defavorizate din Ilfov, prin acordarea de beneficii sociale”, multe alte teme de interes au fost atinse, la solicitarea prefectului.

Astfel, Floricicăi Costea, director executiv al Agenţiei Judeţene pentru Plăţi şi Inspecţie Socială Ilfov, i s-a cerut chiar de la început, de către prefectul județului, ca prezentarea raportului să fie una concisă, la obiect, care să cuprindă fapte concrete, nu vorbe și care să ofere, mai ales, soluții, pentru problemele întâmpinate în desfășurarea activității. Pentru că directorul Agenției a prezentat ca problematică ce îngreunează activitatea în domeniul plăților și inspecției sociale nesincronizarea bazelor informatice de date între diferite instituții din domeniu. Un singur exemplu ar fi faptul că există cetățeni beneficiari de prestații sociale, sau care solicită astfel de ajutoare și, deși în evidențele ilfovene ale administrațiilor fiscale figurează fără venituri, ei obțin venituri lucrând în capitală ori în alte județe ale țării. Sau, s-a discutat despre modul bun și eficient în care Agenția colaborează cu autoritățile locale, uneori fiind vorba chiar de consilierea și instruirea angajaților primăriilor pe asistență socială de către salariații Agenției.

Controale la căminele de bătrâni

Prefectul Rășică a purtat un dialog permanent cu Floricica Costea și s-a arătat extrem de interesat și sensibil în legătură cu situația persoanelor vârstnice din căminele de bătrâni. El a cerut detalii despre căminele private, în opinia sa, numărul acestora, pe teritoriul Ilfovului fiind unul considerabil. Prefectul s-a interesat despre cum sunt controlate aceste unități și, dacă după acreditare, cineva se ocupă efectiv de verificarea modului în care bătrânii sunt îngrijiți acolo. La fel de interesat s-a arătat și de problematica Centrului de la Bălăceanca și a cerut controale în teren.

Alte probleme – permanența pe coduri!

Profitând de prezența membrilor Colegiului prefectural, Daniel Mihai Ră­șică a dorit să aducă în discuție și o problemă de actualitate și anume asi­gurarea permanenței pentru intervenție promptă a autorităților locale în cazuri de urgență. Spre exemplu, în aceste zile în care se tot emit coduri meteorologice vizând cantități însem­nate de precipitații și posibilitatea producerii de inundații, prefectul a cerut să știe care este componența ”echipei cu care plec la luptă”, și cum pot fi găsiți membrii acesteia. ”Vreau să știu, în calitate de prefect, și în week-end-uri sau de sărbători, care sunt oamenii de la comandă. Am să mă consider până la moarte militar și la prefectură am găsit un sistem organizat pe principii militare. Legea ne obligă ca atunci când plecăm din raza de competență să cerem aprobarea”, s-a arătat extrem de ferm, noul prefect al județului.

Poluare la Domnești

Ploile abundente din ultima perioadă au făcut ca apele să se reverse și, în zona localității Domnești, puțurile să fie contaminate. Probele recoltate pentru analize au ieșit necorespunzătoare, iar autoritatea locală a primit deja, de la DSP Ilfov, cloramidă pentru tratarea apei. S-a făcut, evident, recomandarea consumului de apă îmbuteliată.

Prefectul Rășică, prezent la fața locului în momentul intervențiilor pentru evitarea inundării caselor, a apreciat modul de acțiune și promptitudinea cu care s-a intervenit în zonă.

Cifre despre plăți și inspecție socială

Furnizorii de servicii sociale acreditaţi în anul 2013 de către Comisia de acreditare a furnizorilor de servicii sociale Ilfov: 

Consiliul Local Mogoșoaia – servicii sociale primare;

Consiliul Local Clinceni – servicii sociale primare;

Consiliul Local Buftea – servicii sociale primare;

Consiliul Local Ciorogârla – servicii sociale primare;

Consiliul Local Balotești – servicii sociale primare;

Fundaţia Motivation România – Centru de pregătire pentru o viaţă independentă, Ploiești;

Fundaţia Motivation România – Centru de pregătire pentru o viaţă independentă, Sibiu; 

Fundaţia Motivation România – Centru de pregătire pentru o viaţă independentă, Neamţ;

Asociaţia Casa Sfânta Ecaterina – Cămin de bătrâni;

Fundaţia Sensiblu – Centru de consiliere și centru de recuperare pentru victimele violenţei domestice;

Fundaţia Sfânta Irina – Centru de îngrijiri paliative;

Fundaţia Casa Lidia – Centru de plasament pentru copii.

La nivelul județului, în 2013 au fost plătite ajutoare sociale în valoare totală de 4.031.218 lei, pentru 1.650 beneficiari. 

Au fost plătite alocaţii pentru susţinerea familiei în valoare totală de 1.407.299 lei, pentru 1.533 beneficiari.

În sezonul rece noiembrie 2012 – martie 2013, au fost acordate ajutoare pentru încălzirea locuinţei unui număr total de 9.384 beneficiari, în sumă totală de 3.650.838 lei. În 2013, a fost plătită alocaţie de stat pentru un număr mediu de 63.270 beneficiari, în valoare totală de 52.674.404 lei.

În 2013, a fost plătită indemnizaţie pentru creșterea copilului în valoare totală de 43.859.719 lei, pentru un număr mediu de 3.255 beneficiari și stimulent de inserţie în sumă totală de 5.461.003 lei, pentru un număr mediu de 854 beneficiari.