Ministrul de Externe, Andrei Marga, a declarat că o vizită a Papei Benedict al XVI-lea în România va avea loc “cât de curând”. 

El va efectua în luna septembrie o vizită la Vatican pentru a aborda această temă.

El a adăugat că partea română caută să rezolve împreună cu Arhiepiscopia Romano-Catolică de la Bucureşti “temele sensibile” precum lucrările la Cathedral Plaza şi retrocedarea bunurilor aparţinând Bisericii Greco-Catolice.

“Suntem mulţumiţi să avansăm spre elaborarea Acordului general de cooperare România-Sfântul Scaun, lucrăm la înfiinţarea unei catedre de studii româneşti la Pontificio Instituto Orientale (PIO) din Roma şi la finalizarea acordului de cooperare dintre Universitatea Bucureşti şi Universitatea Pontificală Laterană”, a menţionat şeful diplomaţiei.

Totodată, el a arătat că “vizita Papei Benedict al XVI-lea onorează superlativ orice ţară şi este un moment de istorie”, acesta fiind “una dintre cele mai mari persona-lităţi teologice şi culturale ale timpului nostru”. 

Marga a amintit că România şi Vatican au “poziţii convergente în pro­movarea libertăţii religioase, apărarea demnităţii umane şi a vieţii, a valorilor morale ferme”. 

Şi preşedintele Traian Băsescu şi-a exprimat speranţa, pe 3 iulie a.c., în posibilitatea unei vizite apropiate a Papei Benedict al XVI-lea în România, cu prilejul primirii la Palatul Cotroceni a unei delegaţii a episcopilor catolici italieni.

Cardinalul Gianfranco Ravasi, preşedintele Consiliului Pontifical pentru Cultură, declara, cu ocazia unei vizite la Bucureşti în octombrie 2011, că împărtăşeşte intere-sul părţii române pentru realizarea unei vizite în ţara noastră a Suveranului Pontif.