Viceprim-ministrul Liviu Dragnea, ministrul Dezvoltării Regionale şi Administraţiei Publice, a prezentat, la Bruxelles, la ultima reuniune a Biroului Comitetului Regiunilor (CoR), stadiul pregătirilor pentru procesul de regionalizare-descentralizare a României.

Dragnea a vorbit de­spre conceptele de regionalizare şi descentralizare a României, prezentând fiecare pas care se face şi subliniind beneficiile şi efectele acestei reforme. Astfel, ministrul Dezvoltării a arătat că sistemul de implementare este gradual: după ce vor fi înfiinţate regiunile, va urma o perioadă de tranziţie în care vor fi operaţionalizate instituţiile regionale, sistemele de comunicare şi mecanismele de funcţionare între niveluri. Cu privire la dezvoltarea regiunilor în viitoarea perioadă de programare, ministrul a anunţat că sistemul a fost proiectat astfel încât să permită finanţarea fiecărei categorii de localităţi. „Intenţionăm să operăm, în viitoarea perioada de programare, cu patru categorii de localităţi. Prima categorie cuprinde polii de creştere, cele şapte mari municipalităţi din România, care vor avea în continuare bani dedicaţi pentru dezvoltare. Reşedinţele de judeţ vor deveni poli de dezvoltare, celelalte oraşe şi municipii vor deveni centre de dezvoltare zonală, iar comunele din jurul acestor localităţi vor avea şi ele fonduri alocate pentru a stimula asocierea dintre ele şi oraşul respectiv. În acest fel, proiectăm un sistem-plasă, ca o reţea, care va face ca dezvoltarea fiecărei localităţi să atragă după sine şi dezvoltarea localităţilor din jur”, e explicat oficialul.

Comitetul Regiunilor (CoR) este Adunarea UE a reprezentanţilor locali și regionali din toate cele 28 de state membre. Misiunea sa este de a implica autorităţile locale și regionale și comunităţile pe care acestea le reprezintă în procesul decizional al UE și de a le informa cu privire la politicile UE. Comisia Europeană, Parlamentul European și Consiliul au obligaţia de a consulta Comitetul în domeniile politice care privesc regiunile și orașele. Biroul CoR este structura de conducere a Comitetului, care stabilește programul politic, urmărește implementarea lui și coordonează lucrările sesiunilor plenare și ale comisiilor.