Preoții, învățătorii și primarii gospodari vor fi elogiați anul acesta în lăcașele de cult, în cadrul Anului omagial al satului românesc. Sfântul Sinod al Bisericii Ortodoxe Române a proclamat în mod oficial omagierea satului românesc, a Patriarhilor Nicodim Munteanu și Iustin Moisescu și a traducătorilor de cărți bisericești în Patriarhia Română.

 

Articol publicat în Jurnalul de Ilfov Nr. 434, ediția print

Proclamarea a avut loc chiar în prima zi a anului, în prezența a numeroși credincioși. La finalul Sfintei Liturghii din data de 1 ianuarie, după săvârșirea slujbei de Te Deum de către Preasfințitul Părinte Timotei Prahoveanul, Episcop-Vicar al Arhiepiscopiei Bucureștilor, părintele Varlaam Ploieșteanul, Episcop-Vicar Patriarhal, în calitate de Secretar al Sfântului Sinod a citit Actul de proclamare a Anului omagial și comemorativ 2019. Prezentăm și noi, în cele ce urmează, hotărârea Sfântului Sinod, cu privire la evenimentele dedicate acestui an.

 

În biserici vor avea loc dezbateri, colocvii și seminarii

Așadar, potrivit Preafericitului Părinte Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române și Președintele Sfântului Sinod, anul 2019 este declarat în Patriarhia Română ca „Anul omagial al satului românesc (al preoților, învățătorilor și primarilor gospodari)” și „Anul comemorativ al patriarhilor Nicodim Munteanu și Iustin Moisescu și al traducătorilor de cărți bisericești”. În cinstea creștinilor care vor fi elogiați pe parcursul anului, Patriarhia Română va organiza un Simpozion internațional, cu invitați din celelalte Biserici Ortodoxe surori. Tema va fi: „Traducători și traduceri în limbi verniculare de texte biblice, patristice și liturgice în Biserica Ortodoxă”. De asemenea, în biserici și în școlile cu profil teologic vor avea loc dezbateri, colocvii și seminarii pe tema: „2019 – Anul omagial al satului românesc (al preoților, învățătorilor și primarilor ­gospodari) și Anul comemorativ al patriarhilor ­Nicodim ­Munteanu și Iustin ­Moisescu și al traducătorilor de cărți bisericești”.

Evenimentele vizează valorificarea moștenirii istorice, culturale și spirituale a românilor

Pentru valorificarea moștenirii istorice, culturale și spirituale caracteristice satului românesc autentic, Patriarhia Română va organiza și un Simpozion național dedicat temei „2019 – Anul omagial al satului românesc (al preoților, învățătorilor și primarilor gospodari, precum și dezbateri, colocvii și seminarii în lăcașele de cult și instituțiile de învățământ teologic. Vor mai fi organizate colocvii și simpozioane, precum și întâlniri, expoziții, mărturii, evocări a unor renumiți preoți, învățători și primari gospodari din satul românesc, precum și a patriarhilor Nicodim Munteanu și Iustin Moisescu și a traducătorilor de cărți bisericești. Printre multele evenimente dedicate acestui an, în luna octombrie, la Palatul Patriarhiei, va avea loc o ședință solemnă a Sfântului Sinod cu tema „Anul omagial al satului românesc (al preoților, învățătorilor și primarilor gospodari)” și „Anul comemorativ al patriarhilor Nicodim Munteanu și Iustin Moisescu și al traducătorilor de cărți bisericești” în Patriarhia Română.

Foto: BASILICA:RO