Aflat la Bruxelles, ministrul Sănătății, Florian Bodog a explicat că autoritățile noastre sunt pregătite să intre într-un parteneriat, pe termen lung, cu Agenția Europeană pentru Medicamente, în sensul mutării acestei instituții, la București.

 

„Sunt mândru să vă propun orașul București ca nouă casă pentru Agenția Europeană pentru Medicamente și vă asigur că suntem pregătiți să intrăm într-un parteneriat pe temen lung. Sunt încrezător că relocarea EMA la București se va dovedi a fi un pas benefic atât pentru agenție, cât și pentru țara noastră care, în prezent, nu găzduiește nicio instituție a UE”, a declarat ministrul Bodog, citat pe pagina de Facebook a Ministerului Sănătății.

Ministrul Sănătății, Florian Bodog, și ministrul delegat pentru Afaceri Europene, Victor Negrescu, au participat marți, la Bruxelles, la evenimentul public de promovare a candidaturii României pentru relocarea, la București, a Agenției Europene pentru Medicamente (EMA).

„Dosarul de candidatură este unul complet și consistent, care răspunde tuturor criteriilor stabilite la nivel european, iar obiectivul nostru este acela de a ne asigura, printr-un efort conjugat, că vom susține în mod corespunzător avantajele competitive ale României. Le mulțumesc încă o dată foștilor mei colegi din Parlamentul European pentru că au semnat declarația comună de susținere a candidaturii, dar și ambasadelor noastre, care au organizat evenimente de promovare în toată Europa. Așteptăm cu încredere prezentarea de către Comisia Europeană a primei sale evaluări a candidaturilor, dar decizia finală va fi una politică, rezultatul votului depinzând de negocierile și de relațiile tradiționale dintre statele membre”, a declarat Victor Negrescu, conform unui comunicat al MAE transmis Agerpres.ro.

Potrivit sursei citate, la recepția găzduită de Reprezentanța Permanentă a României pe lângă Uniunea Europeană, care continuă seria acțiunilor dedicate promovării candidaturii României, lansate la data de 8 septembrie, la București, au mai participat ministrul Sănătății, Florian Bodog, președintele Agenției Naționale a Medicamentului și Dispozitivelor Medicale, Nicolae Fotin, europarlamentari, reprezentanții români în Comitetul Economic și Social și, respectiv, în Comitetul Regiunilor, reprezentanți ai corpului diplomatic din statele membre ale Uniunii Europene, jurnaliști, atașații în domeniul sănătății, dar și români cu funcții de conducere în instituțiile europene, reprezentanți ai Comisiei Europene, precum și reprezentanți ai industriei farmaceutice și ai asociațiilor din domeniu.

Agenția Europeană pentru Medicamente este un organism descentralizat al Uniunii Europene, care are ca principală responsabilitate protecția și promovarea sănătății publice, prin intermediul evaluării și supravegherii medicamentelor destinate uzului uman. În acest moment, Agenția Europeană pentru Medicamente își are sediul la Londra, iar România va concura cu alte 18 state pentru a o găzdui.

Hotărârea finală în privința relocării va fi luată în marja Consiliului Afaceri Generale din noiembrie 2017.