Variaţiile bruşte de temperatură, carenţa de vitamine şi minerale care s-a acutizat în timpul sezonului rece, Postul Mare ţinut incorect şi excesele alimentare din perioada Sărbătorilor Pascale pot afecta starea de sănătate. Iată cele mai frecvente boli de care să te fereşti acum, la trecerea de la zilele friguroase la cele călduroase!

Articol publicat în ediţia printatăa Jurnalului de Ilfov Nr. 348.

Vezi aici şi varianta PDF a paginii de ziar!

http://jurnaluldeilfov.ro/wp-content/uploads/2017/04/22-2.pdf     

Anemia

Este o problemă de să­nătate frecventă în această perioadă. Ea apare ca urmare a scăderii globulelor roşii din sânge sau a hemoglobinei, substanţa care dă culoarea roşie a sângelui. Din cauza acestei dereglări a hemoglobinei poţi suferi de tulburări de vedere, insomnie, ameţeli, palpitaţii şi scăderea tensiunii arteriale. Tot natura, însă, îţi pune la dispoziţie şi remediul. “Foarte eficientă în cazul anemiei este ştevia de grădină. Se poate consuma în mâncăruri gătite, ciorbe, salate simple sau în combinaţie cu alte legume, decocturi din rădăcină”, spune dr. Mirela Miertoiu, medic specialist medicină generală. Decoctul îl poţi obţine dintr-o linguriţă de rădăcină de plantă lăsată la fiert într-o cană cu apă, timp de cinci minute.  

Astmul bronşic 

Crizele de respiraţie în­greunată însoţită de senzaţia de asfixiere ţi-ar putea fi declanşate de polenul florilor de primăvară, de praful din casă sau de pe stradă, de sinuzită, efort fizic mai mare în zilele friguroase etc. Usturoiul este leacul cel mai ieftin şi la îndemână. Taie o căpăţână de usturoi în fâşii fine şi lasă-le la macerat 15 zile în trei litri de ţuică de ţară. Agită zilnic tinctura, iar după tot acest timp, filtrea­z-o printr-un tifon. În cazul unei crize, ia un cub de zahăr, înmoaie-l în acest preparat şi ţine bucata de zahăr sub limbă până se topeşte complet. Pentru degajarea bronhiilor poţi face inhalaţii cu frunze de mentă. Pune un pumn de plantă într-un vas adânc, toarnă peste ea apă clocotită apoi inspiră şi expiră în vaporii fierbinţi. Dacă vrei, poţi să adaugi şi trei-patru picături de ulei esenţial de mentă.  

Ulcerul gastric 

Durerile de stomac, arsurile, stările de vomă şi greaţă pot reveni şi chiar se acutizează în această perioadă din an. Disconfortul creat de ulcerul gastric îl poţi ameliora cu suc de orz verde – câte 50 mililitri de trei ori pe zi, cură internă cu argilă, ceaiuri din 20 gr de gălbenele, 20 gr de troscot, 20 grame de tătăneasă, 10 grame de roiniţă. Amestecă o linguriţă cu vârf din fiecare plantă cu 250 mililitri de apă clocotită, lasă la infuzat cinci minute, strecoară și bea câte trei ­căni pe zi, îndulcit cu miere. 

Depresia

Renaşterea naturii poa­te să aducă şi o proas­tă dispoziţie care să provoace aşa-numita depresie de sezon. Oboseala accentuată, anxietatea şi creşterea inexplicabilă a stării de nervozitate sunt primele semne că te afli la un pas de depresie. Dar nu trebuie să disperi. “Depresia sezonieră este o tulburare care revine, recidivează, aparţinând tulburărilor depresive. Orice persoană poate resimţi o stare de nostalgie, odată cu trecerea de la un anotimp la altul. Există cazuri în care terapia cu lumină a avut efecte pozitive. Şi tratamentul psihoterapeutic, asociat sau nu cu tratamentul medicamentos, ajută persoana să îşi înţeleagă trăirile şi simptomele şi să găsească resursele interioare pentru a se mobiliza şi a redescoperi plăcerea de a trăi”, spune psihoterapeutul Lena Rusti.

Nu te trata după ureche! Consultă medicul înainte de a începe terapia!

“Mare atenţie la îngrijirea sănătăţii acasă! Toate remediile natu­rale prezentate anterior sunt doar adjuvante. Ele nu vindecă. Tocmai de aceea, trebuie să vină în completarea tratamentului medicamentos recoman­dat de un specialist, în urma unui consult”, explică dr. Mirela Miertoiu.