La Casa Corpului Didactic, din Brăneşti, se desfăşoară, în perioada 10-16 iulie, un curs cu totul şi cu totul special, dedicat profesorilor din Ucraina. O iniţiativă de excepţie, deopotrivă istorică şi sentimentală.
Metode inovative în predarea limbii române
Dacă nu ai fost niciodată la Cernăuţi, e un pic dificil să realizezi cum vorbesc bătrânii limba română veche şi cum trebuie predată generaţiilor viitoare limba română actuală. Jurnalistul Antuanela Roşioru, de la Centrul Român pentru Iniţiativă Socială, a avut această ocazie, însoţindu-l pe senatorul Viorel Badea, anul trecut. În timpul vizitei, cadrele didactice din regiunea Cernăuţi şi-au manifestat dorinţa de a învăţa cum să predea limba română. Astfel s-a născut proiectul ”Metode inovative în predarea limbii române”. Curs pentru profesorii din comunităţile istorice. Deosebit fiind, proiectul a primit finanţare din partea Departamentului Politici pentru Relaţia cu Românii de pretutindeni, iar ca parteneri Casa Corpului Didactic Ilfov și Colegiul Silvic ”Th. Pietraru” Brănești, cu sprijinul Consulatului General al României la Cernăuți și al Asociației Cadrelor Didactice de Limba Română din Ucraina. În cadrul proiectului, 25 de cadre didactice de limba română din regiunea Cernăuți (Ucraina) vor participa la un curs de formare susținut de cadre didactice – formatori din România. Demersul vizează facilitarea accesului cadrelor didactice de limba română din comunitățile istorice la un program de formare similar cu cel al cadrelor didactice din țară, astfel încât profesorii din afara granițelor să poată înțelege, adapta și aplica și la nivelul comunităților din care provin metode asemănătoare cu cele din țară și să transmită în teritoriu experiențele europene acumulate în România.
Protocol de gradul zero
Şi pentru că am caracterizat proiectul ca fiind de excepţie, şi deschiderea oficială a cursului care a avut loc, pe 10 iulie, la Casa Corpului Didactic din Brăneşti a avut invitaţi aleşi: Sandra Pralong, consilier de stat, Departamentul pentru Relaţia cu Românii din Afara Graniţelor de la Administraţia Prezidenţială, dr. Petre Guran, secretar de stat şi Radu Nicolae Cosma, consilier, ambii de la Departamentul Politici pentru Relaţia cu Românii de pretutindeni, senatorul Viorel Badea. Au fost de faţă şi au adresat cuvinte de bun venit şi inspectorul general IŞJ, Daniela Barbu şi insp. școlar adj., Cristina Ghiţă, alături de Marinela Culea, directorul liceului Cezar Nicolau şi Dan Dumitru Nicolae, directorul liceului Traian Lalescu. În sala de festivităţi, în jurul celor 25 de profesoare, au mai fost prezenţi toţi profesorii metodişti de la Casa Corpului Didactic precum şi cadre didactice din Brăneşti.