Șefa executivului britanic, Theresa May, a confirmat miercuri în Parlamentul de la Londra că Marea Britanie a invocat articolul 50 din Tratatul de la Lisabona, care dă startul negocierilor pentru ieșirea țării din Uniunea Europeană.
”Acum este timpul să strângem rândurile și să fim uniți în această cameră și în această țară pentru a ne asigura că lucrăm pentru cel mai bun acord Brexit cu putință pentru Marea Britanie și pentru cel mai bun viitor posibil pentru noi toți”, a declarat premierul May în Camera Comunelor, după ce Marea Britanie a notificat oficial Bruxellesul cu privire la ieșirea din blocul comunitar, potrivit Reuters, scrie Agerpres.ro.
”Procesul legat de articolul 50 este acum în desfășurare și în concordanță cu dorințele poporului britanic, Regatul Unit părăsește Uniunea Europeană. Acesta este un moment istoric din care nu poate exista cale de întoarcere”, a afirmat Theresa May în fața membrilor Camerei Comunelor.
Ea a adăugat că scrisoarea de notificare, semnată de ea marți seară și înmânată miercuri, la Bruxelles, președintelui Consiliului European de către ambasadorul britanic pe lângă UE, conține afirmația că în cazul în care Marea Britanie părăsește blocul comunitar în absența unui acord cu UE ar însemna o slăbire a cooperării dintre Londra și Uniunea Europeană în combaterea terorismului și a criminalității.
Theresa May a menționat în scrisoare că intenționează să prezinte propuneri legislative care să soluționeze probleme specifice referitoare la ieșirea țării sale din UE, simultan cu asigurarea continuității și a stabilității, în special pentru mediul de afaceri.
Theresa May speră să se poată ajunge cât mai curând posibil la un acord privind situația cetățenilor UE din Marea Britanie și cea a cetățenilor britanici din UE, relatează Reuters și DPA.
„Sper să putem aborda această problemă a cetățenilor UE de aici și a cetățenilor britanici din alte state membre într-o etapă cât mai timpurie a negocierilor” de separare, a declarat Theresa May în parlament, apreciind că „există bunăvoință de ambele părți” în acest sens.
Premierul britanic a precizat că s-a referit la acest aspect și în scrisoarea adresată președintelui Consiliului European Donald Tusk pentru a anunța declanșarea Brexit-ului și în care și-a exprimat dorința de a obține „cât mai devreme posibil” în cursul negocierilor de ieșire un acord privind protejarea reciprocă a drepturilor cetățenilor UE și britanici.
Ambasadorul Marii Britanii la Uniunea Europeană, Tim Barrow, i-a înmânat personal, miercuri după-amiază, președintelui Consiliului European, Donald Tusk, o scrisoare de șase pagini prin care Bruxellesul este notificat cu privire la declanșarea Brexit-ului. Scrisoarea, semnată de prim-ministrul britanic Theresa May, stabilește șapte principii propuse de șefa executivului de la Londra, în conformitate cu care să se desfășoare negocierile dintre UE și Marea Britanie care vor dura doi ani.
Potrivit scrisorii trimise de May, din punctul de vedere al britanicilor, referendumul a fost un vot pentru a restaura autodeterminarea națională.
În ceea ce privește negocierile dintre Marea Britanie și UE, May i-a scris lui Tusk că țara sa dorește să ajungă la un acord cu blocul comunitar pentru edificarea unui parteneriat profund și special care să includă cooperarea economică și aspecte legate de securitate.
Theresa May a propus șapte principii pe care să se bazeze negocierile dintre UE și Marea Britanie. Primul principiu stipulează că negocierile trebuie să fie constructive și respectuoase, ‘în spiritul cooperării sincere’, scrie Agerpres.ro
Al doilea principiu enunțat de May sună astfel: Întotdeauna trebuie să ne punem propriii cetățeni pe primul loc.
Al treilea principiu se referă la faptul că Marea Britanie și UE trebuie să coopereze în vederea obținerii unui acord exhaustiv, care să includă o ‘reglementare justă’ a drepturilor și obligațiilor Marii Britanii ca stat membru aflat pe picior de plecare, în conformitate cu legea și în spiritul continuării parteneriatului dintre Marea Britanie și UE.
”Trebuie să conlucrăm pentru a reduce la maximum disfuncționalitățile și pentru o cât mai mare siguranță” — astfel sună principiul numărul patru formulat de May, care explică faptul că investitorii, companiile și cetățenii din Marea Britanie și din țările membre ale UE rămase în blocul comunitar — dar și cei din țări terțe — doresc să poate să-și facă planuri, motiv pentru care Theresa May propune ‘perioade de implementare’ a diverselor decizii.
Principiul numărul cinci vizează ‘relația unică’ a Marii Britanii cu Irlanda, singurul stat membru al UE care are o frontieră terestră cu Marea Britanie, și ‘importanța procesului de pace din Irlanda de Nord’. În acest sens, May a anunțat că dorește să evite întoarcerea la o ‘frontieră fizică’ între Irlanda și Marea Britanie, prin menținerea zonei comune de călătorie între cele două țări.
Al șaselea principiu stipulează necesitatea începerii cât mai curând a negocierilor tehnice în domenii politice detaliate și prioritizarea celor mai mari provocări. May a propus ‘un acord de liber schimb îndrăzneț și ambițios’ între Marea Britanie și Uniunea Europeană, care să acopere sectoare cruciale ale celor două economii interconectate, precum serviciile financiare. Al șaptelea principiu se referă la nevoia ca Marea Britanie și UE să continue să conlucreze pentru ‘a promova și proteja valorile europene comune’.