Edilul general al Capitalei, Gabriela Firea, afirmă că pentru 2017 ia în calcul venituri totale de 1,1 miliarde euro, iar bugetul Municipalității va fi în dezbatere 15 zile. Apoi, consilierii generali se vor reuni într-o ședință a CGMB pentru a finaliza și vota bugetul Capitalei pe 2017.

Articol apărut în nr. 343 al Jurnalului de Ilfov, ediția print

Firea a spus că bugetul total alocat asistenței medicale în unitățile Municipalității este de 95 de milioane euro, dintre care 83 milioane de euro de la bugetul local, iar diferența din transferuri de la Ministerul Sănătății, pentru plata salariilor personalului din cabinetele medicale școlare.

Potrivit legii, școlile se află în administrarea primăriilor de sector, dar am decis să implicăm și Primăria Capitalei în efortul de a asigura condiții cât mai bune de studiu pentru copii. Am prins în bugetul pe anul acesta 1,3 milioane de euro, reprezentând finanțarea studiilor de fezabilitate pentru modernizarea a 42 de unități de învățământ – școli, grădinițe, afterschool, licee, inclusiv pentru extinderea a 14 unități de învățământ foarte aglomerate, obiectivul fiind ca, în cel mai scurt timp, să nu se mai învețe în trei schimburi în nicio școală din București. De asemenea, vor fi alocați 5,7 milioane de euro pentru expertize și dotări în vederea obținerii autorizațiilor ISU pentru cele 47 de școli prinse în proiectul derulat cu BEI care încă nu au aceste autorizări“, a afirmat edilul Capitalei.

11 amplasamante pentru locuințe sociale

În ceea ce privește locuințele sociale și pentru tineri, Firea a spus că au fost identificate până în prezent unsprezece potențiale amplasamente, în toate cele șase sectoare ale Capitalei, pentru construcția unor ansambluri de locuințe sociale, de serviciu și pentru tineri, care ar cuprinde în jur de 12.000 de unități locative și că, în prezent, se află în derulare proceduri de analiză cost-beneficiu, iar în bugetul pe 2017 al Direcției de Investiții au fost prinse sumele necesare pentru întocmirea studiilor de fezabilitate și a documentațiilor de urbanism.

80 de milioane euro, pentru poduri, pasaje și parcări

Aproximativ 80 de milioane de euro au fost alocate pentru lucrări de infrastructură din categoria poduri, pasaje și parcări, în propunerea de buget pe anul acesta, a mai completat Gabriela Firea. ”Dintre lucrările aflate în derulare, amintim: Penetrația Splaiul Independenței – Ciurel – Autostrada București-Pitești, 37 milioane de euro; finalizarea lucrărilor pe Șos. Pantelimon – reabilitare sistem rutier și linii de tramvai, 15,4 milioane de euro”, a dat ca exemple, edilul Capitalei.

Potrivit acesteia, au mai fost alocate sume pentru continuarea lucrărilor la: Penetrația Prelungirea Ghencea – Domnești, Străpungerea Buzești – Berzei – Uranus, modernizare și pasaj pietonal în Piața Eroii Revoluției.

Au fost alocate 11 milioane de euro pentru demararea lucrărilor (proiectare și execuție) pentru 3.100 de locuri de parcare, dispuse în parcări subterane, precum și pentru Park&Ride Cora Pantelimon”, a spus Firea. Ea a vorbit de parcări subterane la Piața Constituției sau Sala Palatului ”Nord” și ”Sud”.

Pentru RATB au fost prevăzute 121 de milioane de euro, reprezentând subvenția pentru diferența de preț la transportul de călători și 11 milioane de euro pentru investiții. La aceste sume se adaugă 7 milioane de euro alocate Direcției de Transporturi a Primăriei pentru achiziția de mijloace noi de transport în cadrul programului aprobat, în valoare de 492 milioane de euro, care cuprinde 400 de autobuze, 100 de troleibuze și 100 de tramvaie.

Și pentru RADET au fost alocate 125 de milioane de euro, dintre care 106 milioane de euro reprezintă subvenția pentru energia termică livrată populației, iar 19 milioane de euro – investiții.