Vara aduce cu sine distracția la malul mării, la piscină, relaxarea la plajă. Din păcate, defectele pielii sunt mult mai vizibile în sezonul estival, decât în oricare altă perioadă a anului. Vergeturile ies cel mai ușor în evidență acum. Dr. Adina Șerban, specialist dermatolog, ne spune în cele ce urmează, ce soluții avem pentru ele astfel încât, atunci când ne expunem la soare, să avem un corp frumos care să atragă multe priviri admirative.  

 

Articol publicat în Jurnalul de Ilfov Nr. 553, ediția print

Vergeturile, o formă de cicatrizare a pielii asociată cu sarcina, obezitatea, pubertatea și creșterea în greutate pe termen scurt, pot provoca disconfort sau chiar jenă, mai ales dacă își fac apariția în zone vizibile ale corpului. Acestea se formează atunci când derma – stratul mijlociu care menține forma și elasticitatea, se întinde mai mult decât poate tolera pielea. Fibrele din piele se rup în cele din urma, perturbând producția de colagen și provocând cicatrici, cel mai frecvent pe abdomen, sâni, șolduri, coapse și zona posterioară.  Deși nu sunt periculoase din punct de vedere medical, vergeturile pot provoca apariția unor probleme legate de imaginea de sine, chiar anxietate, pentru unele persoane aceste semne fiind o preocupare cosmetică importantă.

Tratamentele clasice

Metodele clasice de eliminare a vergeturilor includ creme, loțiuni și recomandarea de a avea o dietă echilibrată, însoțită de exerciții fizice regulate. “Pe piață există o gamă largă de produse care promit îndepărtarea în mod natural a vergeturilor, însă de cele mai multe ori acestea nu reușesc să aducă rezultate satisfăcătoare, în special în cazul cicatricilor vechi și bine dezvoltate. In schimb, un avantaj al acestor produse este costul mai mic decât cel presupus de alte proceduri dermatocosmetice efectuate în cabinetele de specialitate”, explică dr. Adina Șerban, specialist dermatolog.

Îndepărtarea vergeturilor cu laserul

Principalul beneficiu al tratamentului cu laser în îndepărtea vergeturilor este eficacitatea acestuia, dar și faptul că este extrem de sigur. “Indepărtarea vergeturilor cu ajutorul laserului este extrem de eficientă în majoritatea cazurilor. Bineînțeles că succesul va depinde de prevalența și vârsta cicatricilor aflate sub tratament: cele albe, mai vechi și mai adanci vor fi mai dificil de tratat, fiind necesare adesea mai mult de 10 ședințe pentru a le elimina complet. In astfel de cazuri ne putem aștepta uneori ca după o serie de tratamente cu laser să se obțină doar reducerea vizibilității vergeturilor, nu eliminarea lor completă. Fiecare caz este, însă, unic, și doar un specialist poate spune – după evaluarea cazului – care sunt șansele de vindecare completă”, mai spune specialistul.

Mezoterapia

Mezoterapia reprezintă un tratament sigur, eficient și noninvaziv, utilizat pentru a îmbunătăți aspectul diferitelor afecțiuni ce afectează aspectul pielii, printre care și vergeturile. “Procedura constă în injectarea în derm a unui complex de ingrediente revitalizante si anti-îmbătrânire (vitamine, co-enzime, antioxidanti, aminoacizi, minerale etc.). Procedura favorizează întinerirea pielii prin stimularea sintezei de colagen. O ședință durează intre 15 si 30 de minute, durata variind în funcție de suprafața care va fi tratată”, spune dr. Adina Șerban. După efectuarea mezoterapiei pot apărea unele umflături sau roșeață la nivelul locului de injectare, dar care vor dispărea într-o perioadă scurtă de timp prin aplicarea unor comprese reci. Pentru a observa rezultate vizibile, sunt recomandate 8-10 sesiuni de tratament, efectuate la fiecare 2 săptămâni.

Microneedling

Printre opțiunile de tratament a vergeturilor s-a remarcat micro­needlingul folosind der­mapen, o procedură eficientă, accesibilă, puțin dureroasă și cu un timp scurt de recuperare. “Această tehnică și-a dovedit eficiența în diminuarea aspectului vergeturilor datorită modalității revoluționare de a induce formarea de colagen și remodelarea pielii. Pentru “microneedling”, procedura folosită constă în executarea unor mii de micro-înțepături controlate în zona tratată, rezultand un puternic efect de reîntinerire asupra fibrelor de colagen și elastină, atât prin acțiunea mecanică, cât și prin introducerea substanțelor active direct în straturile profunde ale pielii”, spune medicul dermatolog. Pentru că fiecare opțiune are avantajele și dezavantajele sale, alegerea unui tratament de îndepărtare a vergeturilor trebuie făcută prin evaluarea mai multor factori. Vârsta vergeturilor este cel mai important dintre ei, după care pot face dife­rența costurile unei proceduri, dar și numărul de ședințe necesare pentru a obține rezultate mulțu­mi­toare. Nu în ultimul rand, foarte importante sunt și așteptările pe care le are pacientul atât de la procedura în sine, cât și în ceea ce privește aspectul pielii post-intervenție.