Prințul Charles a vizitat două proiecte sociale ale Fundației FARA din Popești-Leordeni – Casa de tip familial ”Sf.Gabriel” și Centrul de tranzit Foyer, unde i-a cunoscut pe tinerii, copiii și familiile găzduite, a primit ouă încondeiate, o icoană și un covoraș lucrate manual și a discutat cu câțiva localnici.
Alteța Sa a fost întâmpinat de câțiva locuitori din Popești-Leordeni, care i-au oferit narcise. Ulterior, a fost primit de Jane Nicholson, președintele FARA, și de Regina Bulai, directoarea organizației, pe care a întrebat-o dacă s-au mai văzut la Londra.
Prințul de Wales i-a cunoscut mai întâi pe angajații Fundației, interesându-se de cât timp lucrează aceștia la FARA, de unde provin și dacă vorbesc limba engleză. A admirat câteva fotografii expuse pe unul din pereții sediului FARA, remarcând că una era de la vizita sa de la centrul FARA din Suceava.
Într-o altă încăpere el a cunoscut câțiva părinți și copii lor din București, care se jucau, conform agerpres.
„Cum au ajuns aici? (…) Cât timp stau aici? Mai au frați”, a întrebat Prințul Charles. Unul din reprezentanții Fundației a explicat că aceștia ajung la FARA fie prin intermediul Autorității pentru Protecția Copilului, fie contactând direct fundația și că fiecare copil beneficiază de un plan de recuperare în funcție de nevoi.
„Ați făcut o treabă bună!”, a subliniat Prințul de Wales.
Andreea — o fetiță cu dizabilități — s-a prezentat Prințului Charles și i-a spus că are șapte ani. În acest timp un alt copil o mângâia pe păr. „Îi place părul tău!”, a remarcat Prințul Charles.
În capela amplasată la etajul sediului FARA, Prințul de Wales i-a cunoscut pe tinerii care primesc îndrumare, unii veniți din Satu-Mare, unii din București, s-a interesat de educația acestora și dacă le place Fundația.
„Este un loc bun? Îți place aici?”, l-a întrebat Prințul Charles pe unul dintre tineri, caracterizat de reprezentanții fundației drept un tânăr vesel.
Prințul de Wales a purtat scurte discuții și cu ceilalți tineri. Unul dintre aceștia i-a spus că a lucrat ca ajutor de bucătar la un restaurant chinezesc din Marea Britanie și că acum este angajat al unui salon de înfrumusețare din România.
„Preferi asta în locul gătitului? Se fac mai mulți bani din gătit sau din frizerie?”, a mai vrut să știe Prințul Charles.
Alte tinere cu care Alteța Sa Regală a discutat au susținut că lucrează la Opera comică pentru copii, unde fac curățenie.
„N-ar trebui să fiți acolo? (…) Nu veți avea probleme?”, a întrebat Prințul Charles.
„Nu astăzi. Astăzi este o zi specială pentru toată lumea. (…) Totul este organizat”, a răspuns îndrumătoarea tinerilor.
Prințul de Wales l-a chestionat pe unul dintre tineri, care a spus că lucrează într-o fabrică de dulciuri, dacă îi place să mănânce ciocolată și dacă în timpul serviciului a mai și degustat. La răspunsul negativ al băiatului, Prințul a replicat: „Poate că nu-i place ciocolata!”.
El i-a mai întrebat pe tineri dacă vor avea vacanță de Paște și ce vor face în acest timp. Tinerii i-au răspuns că cel mai probabil vor rămâne la Fundație.
Într-o altă clădire, Prințul de Wales a fost întâmpinat de un copil care s-a prezentat în limba engleză, dar și în limba română.
„My name is Paul. Paul mă cheamă. Welcome (n.r. Bine ați venit!)”, i-a spus acesta Prințului Charles.
Aici a cunoscut și alți copii care beneficiază de ajutorul fundației, veniți din Suceava.
„Ați venit cu trenul? Cred că sunteți extenuați!”, a remarcat Prințul de Wales.
În scurta vizită de la sediul fundației FARA, Prințul de Wales i-a cunoscut și pe cei care sprijină activitatea organizației, între aceștia aflându-se și soprana Felicia Filip și Principesa Marina Sturdza.
Soprana Felicia Filip l-a invitat pe Prințul Charles să cânte la Operă.
„Apreciez, dar nu cânt”, a răspuns el.
La rândul său, Principesa Mariana Sturdza i-a mulțumit Prințului Charles pentru vizită.
La finalul vizitei Prințul de Wales a făcut o fotografie cu cei prezenți și a primit din partea unor fetițe îmbrăcate în costume populare ouă încondeiate, o icoană și un covoraș lucrate manual.
Câțiva locuitori prezenți în fața clădirii fundației l-au aplaudat pe Prințul Charles care a venit să dea mâna cu ei.
Din partea unui localnic, Alteța Sa Regală a primit o crenguță de merișor.
Vizita la Fundația FARA face parte din programul prințului Charles de trei zile în România.
Înființată în 1991, Fundația FARA este una dintre cele mai vechi organizații britanice de caritate care activează în România, aflată sub patronajul Prințului de Wales.