Voluntarii Paraclisului Catedralei Mântuirii Neamului și cadrele medicale de la Institutul Oncologic din București le-au oferit posibilitatea și femeilor din orașul Bragadiru să-și facă testul Babeș-Papanicolau, gratuit. A cincea ediție a campaniei de „Prevenire și depistare a Cancerului de Col Uterin”, s-a desfășurat pe 21 aprilie, în localitatea lor.

 

Articol publicat în Jurnalul de Ilfov Nr. 400, ediția print

Zeci de femei din Bragadiru au fost examinate gratuit de specialiști, fiind supuse testului care permite diagnosticarea precoce a formațiunilor tumorale. „Campania se adresează în mod special femeilor care ajung foarte greu la o unitate medicală din oraș, persoanelor cu venituri foarte mici și care nu se pot deplasa”, a spus Dănuț Prună, coordonatorul voluntarilor de la Paraclisul Catedralei Mântuirii Neamului, citat de Basilica.ro. Campania se desfășoară în baza protocolului încheiat în luna ianuarie a acestui an între Institutul Oncologic „Profesor Doctor Alexandru Trestioreanu”, din București și Patriarhia Română. Toate acțiunile social-filantropice ale Paraclisului Catedralei Mântuirii Neamului se derulează de către voluntari sub coordonarea atentă a Părintelui Arhimandrit Ciprian Grădinaru.

„Testul Babeș-Papa­ni­colau este foarte important pentru că putem descoperi la femei cu vârste cuprinse între 25 și 64 de ani leziuni incipiente, moment în care putem stabili un diagnostic sau pot fi rechemate pentru monitorizare, eventual peste trei sau cinci ani de zile”, a explicat dr. Prunoiu Virgiliu Mihail, coordonatorul Programului de Screening al Institutului Oncologic București, conform aceleiași surse.

Depistat la timp, cancerul de col uterin se tratează

Cancerul de col uterin este considerat prima cauză de mortalitate prin cancer la femeile din România. Conform datelor Institutului Național de Sănătate Publică, în țara noastră incidența cancerului de col uterin este cea mai mare din Uniunea Europeană. Multe femei nu merg la medic pentru efectuarea controalelor periodice și își pun viața în pericol. Cancerul de col uterin presupune apariția la nivelul cervixului (prima parte a uterului care se deschide în vagin, denumit și col uterin) a unor celule atipice care se multiplică necontrolat. Dacă este descoperit într-un stadiu incipient, cancerul de col se tratează cu succes.

Preoții se implică și în buna organizare a campaniilor de sănătate

Potrivit Basilica.ro, toate acțiunile social-filantropice ale Paraclisului Catedralei Mântuirii Neamului sunt derulate de voluntari sub coordonarea atentă a Părintelui Arhimandrit Ciprian Grădinaru. Toate evenimentele caritabile ale voluntarilor Paraclisului Catedralei Mântuirii Neamului sunt foarte bine organizate și datorită implicării preoților parohi din cadrul comunităților unde se efectuează deplasarea. De altfel, Biserica Ortodoxă Română este cel mai mare filantrop raportat la contribuția sa în acțiunile sociale.

Foto: BASILICA.RO