Doamnelor, mergeți la ginecolog!

Anual, aproximativ 1850 de românce primesc terifiantul diagnostic de cancer ovarian. Conform medicilor, în țara noastră, 1.020 de femei mor, în fiecare an, ca urmare a complicațiilor acestei maladii. Dacă boala ar fi depistată în stadiu incipient, terapia instituită ar putea crește șansa de supraviețuire. 

Doamnelor, mergeți la medicul ginecolog! Un sfert de milion de femei din întreaga lume sunt diagnosticate, anual, cu temutul cancer ovarian. Doar 45% dintre acestea înving boala în următorii cinci ani, avertizează specialiștii. Depistat în stadiul incipient, localizat, acest tip de cancer are o rată de supraviețuire la cinci ani de 93%. Din păcate, simptomele înșelătoare, care adesea sunt confundate cu tulburări ușoare, nu grăbesc vizita la medic. Lipsa controalelor medicale periodice face ca numai aproximativ 15% din cazuri să fie depistate în faza incipientă. 

„Mergeți la medicul de familie, dacă aveți aceste simptome de mai mult de trei săptămâni. De asemenea, dacă aveți în familie pe cineva care a suferit de cancer ovarian, spuneți-i asta medicului” a spus Cezar Irimia, președintele Federației Asociațiilor Bolnavilor de Cancer din România, la conferința organizată pe 8 mai, cu prilejul Zilei Internaționale De Luptă Împotriva Cancerului Ovarian.

 

FABC  a creat site-ul pentru informarea femeilor 

Pentru a veni în sprijinul femeilor, Federația Asociațiilor Bolnavilor de Cancer din Româ­nia ­(FABC), pune la dis­poziția publicului larg, site-ulwww.invingemcancerul.ro. De pe acest site, femeile pot obține informații despre simptomele și factorii de risc ai cancerului ovarian. “Am creat pe www.invingemcancerul.ro un chestionar pentru toate femeile care vor să afle care sunt factorii de risc pentru a face cancer ovarian. Vă îndemn să răspundeți la cele cinci întrebări, durează doar un minut, iar apoi să îl dați mai departe la persoanele la care țineți. Dați-l către măcar alte două femei. Este doar un mic gest ce le poate salva viața”, a mai spus Cezar Irimia, președintele FABC.

 

Semne că ați putea suferi de cancer ovarian

Rețineți! Simptomele cancerului ovarian sunt adesea confundate cu boli mai puțin serioase, cum ar fi afecțiunile gastrointestinale.

În general, simptomele temutei maladii includ:

t creșterea circum­fe­rinței abdominale / balonare persistentă, de lungă durată, nu tranzitorie;

t senzația de sațietate precoce; 

t dureri abdominale;

t necesitate frecventă de a urina.

 

Știți care sunt factorii de risc?

 

Œ Vârsta – Majoritatea cazurilor de cancer ovarian sunt diagnosticate în jurul vârstei de 55 de ani, când apare menopauza.

Istoricul familial – Riscul de a face cancer ovarian este mai mare la femeile care au în familie (și din partea tatălui, și din partea mamei) două sau mai multe rude care au avut cancer ovarian, de sân, de colon sau de  uter.

ŽEreditatea – Mu­tațiile genelor BRCA 1 și 2 cresc riscul apariției acestui tip de cancer.

 

Alți factori – Femeile obeze, care nu au avut copii, nu au luat niciodată pilule contraceptive, cărora le-a venit menstruația mai devreme de 12 ani sau care au intrat la menopauză la o vârstă avansată, au șanse mai mari de a face cancer ovarian.