Fumatul și aerul toxic din atmosferă îţi pot îmbolnăvi plămânii
Chiar dacă locuieşti la sat, poluarea din atmosferă te poate îmbolnăvi grav. Mai ales dacă eşti fumător, sau petreci mult timp alături de o persoană care are viciul fumatului. Cancerul pulmonar este boala cea mai cumplită care-ţi poate mistui trupul ca urmare a acestor factori – fumatul şi poluarea. De aceea, e bine să consulţi un medic pneumolog. O simplă radiografie efectuată la timp îţi poate salva viaţa.
La nivel mondial, cancerul pulmonar face mult mai multe victime decât cancerul de prostată sau cel de sân. Maladia este diagnosticată şi la bărbaţi, şi la femei deo-potrivă. Medicii trag semnalul de alarmă! În fiecare an, peste 1.200.000 de oameni mor ca urmare a complicaţiilor cauzate de acest tip de cancer. Mai exact, la 30 de secunde o persoană se stinge, ceea ce face ca maladia să înregistreze cea mai mare rată de mortalitate dintre toate tipurile de cancer, depăşind inclusiv cancerul de prostată sau pe cel mamar. În ţările din Europa Centrală şi de Est sunt înregistrate anual 119.419 noi cazuri şi 108.982 decese prin această boală. În România, datele Globocan din anul 2008 arată că există o incidenţă de 8.387 cazuri noi pe an la bărbaţi, ocupând locul întâi ca număr al îmbolnăvirilor prin cancer (22,4% din totalul cazurilor noi de cancer la bărbaţi). Şi mai îngrijorător este faptul că în ţara noastră, anual, 7.581 de bărbaţi mor din cauza cancerului pulmonar (ceea ce reprezintă 27,7% din totalul deceselor cauzate de cancer la bărbaţi, locul întâi, din păcate, şi la acest capitol). Nici femeile nu sunt protejate în faţa maladiei. Conform aceleaşi surse, anual, 1.997 de femei primesc acest diagnostic terifiant, incidenţă ce plasează această formă de cancer pe locul patru din totalul îmbolnăvirilor prin cancer, la femei. Trist, dar adevărat. 1.846 de femei mor în fiecare an din cauza cancerului pulmonar (9.8% din totalul deceselor prin cancer la femei).
O radiografie te poate salva
Cea mai simplă formă de diagnosticare precoce este radiografia. Mergi la medicul de familie şi cere o recomandare pentru un control la medicul pneumolog. Ca să previi sau să descoperi boala în stadiu incipient, atunci când se poate trata cu succes, efectuează o radiografie pulmonară la medicul specialist. Trebuie să ştii că depis-tat tardiv, nu prea există opţiuni de tratament. Cu ocazia Lunii Internaţionale de Luptă Împotriva Cancerului Pulmonar, Liga Română de Cancer şi Federaţia Asociaţiilor Bolnavilor de Cancer (FABC) continuă şi în acest an programul de prevenţie, informare şi educare cu privire la cancerul pulmonar: “Respiră ADÂNC şi gândeşte-te BINE!”. În acest an, mesajul campaniei care se va desfăşura în perioada 15 noiembrie – 15 decembrie este “O radiografie îi poate salva pe cei dragi!”. “Şi anul acesta, ca şi anul trecut, continuăm campania de luptă împotriva cancerului pulmonar şi suntem alături de oameni în acest demers, prin diverse căi de comunicare, astfel încât să îi responsabilizăm şi să-i facem să conştientizeze gravitatea acestei afecţiuni. Radiografia pulmonară este o investigaţie cu raze X şi din acest motiv, pentru efectuarea ei, recomandăm ca cei interesaţi să meargă mai întâi la medicul de familie”, spune dr. Iustina Fusu, vicepreşedintele Ligii Române de Cancer.
Aerul pe care-l inspiri e otrăvit
“Ceea ce respirăm în fiecare zi e din ce în ce mai otrăvit, mai toxic, mai poluat. Într-o lume plină de automobile şi țigări veşnic aprinse pretutindeni, praf şi coşuri in-dustriale, trebuie să ne protejăm. Ceea ce trebuie să ştim este că bolile de plămâni sunt din ce în ce mai frecvente atât pentru fumători, cât şi pentru nefumători. Nu se poate spune cine a murit din cauza fumatului şi cine din cauza a ceea ce respiră zi de zi. Nu eşti protejat dacă nu fumezi. Nu e suficient. Cu toţii trebuie să mergem la control în fiecare an pentru a depista din timp cancerul de plămâni. Nu trebuie să negociem propria noastră sănătate. Nu amânaţi consultul medicului. Este important să aflaţi din timp şi să fiţi sănătoşi pentru dumneavoastră, pentru copii şi pentru familie”, explică dr. Iustina Fusu.
Știai că…
Fumatul este principalul factor implicat în apariţia bolii?
Dacă fumezi mai mult de un pachet de ţigări pe zi ai un risc de 20-25 de ori mai mare să faci cancer la plămâni faţă de un nefumător?
Probabilitatea apariţiei acestei maladii începe să crească după 40 de ani?