MADE IN ROMANIA
Prețurile mici în construcții ascund costuri mari la finalul execuției lucrărilor și, de asemenea, non-calitate, a avertizat Valeria Enache, inspector-șef la Inspectoratul de Stat în Construcții /ISC/.
Prețul cel mai scăzut, ca principal criteriu, folosit atât în achizițiile publice, cât și în cele private, factor responsabil pentru calitatea slabă a multora dintre noile construcții, a reprezentat tema unei dezbateri la care a participat și reprezentanta ISC. „Consider că materialele de construcții asigură circa 35% din calitatea ansamblului lucrării. Deci, nu putem vorbi de calitate în construcții, fără materiale de calitate. La obținerea calității în lucrările de construcții își aduc contribuția toți factorii decizionali, până la recepția ansamblului. Este necesar, în acest sens, un parteneriat adevărat între inspectorii de stat în construcții și toți actorii din domeniu. Verificarea în piață a tuturor construcțiilor este, practic, imposibilă. În anul 2014, inspectoratul a desfășurat peste 62.000 de controale, identificând în jur de 25.000 de neconformități, pentru care am dispus 25.000 de măsuri punitive, cu o valoare de 1,4 milioane lei”, a afirmat Valeria Enache, în conferința „Calitatea în construcții: Ce ascund prețurile prea mici?”.
“Autocontrolul trebuie folosit în toate lucrările pe care le facem, având gândul către calitate. Trebuie să ne punem cerința de calitate, pentru a ne asigura recunoașterea în piață. Recunoașterea în sectorul construcțiilor, a investițiilor, a investițiilor în calitate și a investițiilor în calificare. Dacă punem cerințe atunci când cheltuim — și cred că este bine să le punem, mai ales când cheltuim banii publici — atunci să punem cerințe de calitate nu numai pentru a monitoriza investiția, ci și să monitorizăm obiectul investiției, pentru că este mai important decât banii, vom avea și motoare pentru calificarea forței de muncă. Pentru că, altfel, piața forței de muncă nu se va dezvolta”, a precizat Horia Petran, reprezentantul Centrului de Performanță Energetică a Clădirilor.
Din ce în ce mai slab și în ceea ce privește forța de muncă
Una dintre problemele ridicate de reprezentanții industriei a fost gradul de calificare al forței de muncă disponibile în România. „În prezent, suntem în faza de finalizare a unui proiect pentru dezvoltarea schemei de calificare a muncitorilor din sectorul construcțiilor, dezvoltarea de scheme de calificare pe care încercăm să le livrăm la cheie, cu toate instrumentele necesare, astfel încât, prin implementare, să poată fi calificată forța de muncă. Este nevoie de schimbarea mentalității, atât la nivelul beneficiarului, cât și la nivelul constructorului, pentru a-și califica forța de muncă, dar și la nivelul sistemului de educație, pentru a putea orienta, atât de la școală, cât și în formarea adulților, oamenii către câștigarea competențelor necesare în fiecare domeniu”, a explicat Petran.
Conferința a adus în atenție noile prevederi ale legislației privind achizițiile publice, precum și noile prevederi ale Legii 10 privind calitatea în construcții.
Președintele Asociației Producătorilor de Materiale pentru Construcții din România (APMCR), Claudiu Georgescu, a estimat valoarea pieței materialelor pentru construcții, în 2015, la 3,5 miliarde euro, în creștere față de anul anterior.