România are excedent bugetar
Potrivit anunțului făcut de Ministerul Finanțelor Publice (MFP), România înregistrează în primele 11 luni un excedent bugetar de 5,3 miliarde lei, respectiv de 0,76% din Produsul Intern Brut (PIB), faţă de un deficit de 0,2 miliarde lei (0,04% din PIB), în aceeași perioadă a anului trecut. Excedentul a apărut ca urmare creșterii veniturilor cu 7,5%. Veniturile bugetului general consolidat au totalizat 209,6 miliarde lei, cu o pondere de 29,8% din PIB. Creșteri s-au înregistrat la încasările din impozitul pe venit (12,3%), impozitul pe profit (+11,9%), TVA (+10,8%), venituri nefiscale (10,8%) și accize (+7,5%), se arată într-un comunicat al MFP.
A scăzut prețul biletelor CFR
De la 1 ianuarie 2016, prețul biletelor de tren a scăzut cu circa 4%, ca urmare a intrării în vigoare a prevederilor Codului Fiscal privind reducerea TVA la 20%, informează CFR Călători. Compania precizează că biletele pot fi cumpărate online, de pe www.cfrcalatori.ro, de la automatele XsellKiosk din gări, de la automatele ZebraPay, direct de la casele de bilete din gări și agenții de voiaj CFR și de la distribuitori autorizați (agenții de turism). „La cumpărarea online, tipărirea biletului nu este obligatorie, clientul fiind identificat în tren doar pe baza cărții de identitate și al ID-ului de bilet”, se menționează în comunicatul companiei.
POR 2014-2020 demarează în primul trimestru
Primele apeluri de proiecte pentru Programul Operațional Regional (POR) vor fi deschise în primul trimestru al anului viitor, potrivit datelor Ministerului Fondurilor Europene (MFE). Programul are 11 axe prioritare (plus o axă de asistență tehnică), care au în total o alocare estimată de 8,25 miliarde euro, din care 6,7 miliarde de euro reprezintă sprijinul UE, prin Fondul European pentru Dezvoltare Regională (FEDR), iar 1,5 miliarde de euro — contribuția națională. Pe 2007-2013 absorbția pe acest program a fost de 64%, la 14 decembrie, valoarea declarațiilor de cheltuieli transmise la Comisia Europeană fiind de peste 2,53 miliarde euro.
1.250 de lei – salariul minim – de la 1 mai
Guvernul și reprezentanții sindicatelor și patronatelor au căzut la un acord, în urma negocierilor desfășurate în cadrul Consiliului Național Tripartit, cu privire la cuantumul salariului minim pe economie și a datei din care se va aplica această hotărâre. Astfel, de la 1 mai 2016, salariul minim va fi majorat la 1.250 de lei. Președintele Cartel Alfa, Bogdan Hossu, a precizat, pentru Mediafax, că Guvernul a înaintat proiectul de hotărâre care prevede această majorare, iar această propunere este agreată de sindicaliști pentru că se recuperează parţial pierderea din primele patru luni ale anului în care salariul minim va rămâne la 1.050 de lei.