Fonduri mai mari, pentru mecanismele SEE

Valoarea fondurilor acordate României prin mecanismele financiare SEE (Spațiul Economic European) și Norvegian pentru perioada 2014 – 2021 a fost majorată la 502 milioane euro, cu 196 milioane euro mai mult comparativ cu perioada anterioară, potrivit Ministerului Fondurilor Europene. În cadrul celor două mecanisme financiare, cunoscute și sub denumirea de „Granturi SEE/Granturi Norvegiene”, România va beneficia de o alocare financiară sporită, în contextul în care valoarea totală a granturilor acordate de Islanda, Liechtenstein și Regatul Norvegiei a fost majorată la aproape 3 miliarde de euro, pentru o perioadă de șapte ani.

 

AURSF cere eliminarea impozitului la darea în plată

Asociația Utilizatorilor Români de Servicii Financiare (AURSF) a solicitat Ministerului Finanțelor Publice eliminarea impozitului în cazul dării în plată și Uniunii Naționale a Notarilor Publici diminuarea taxelor notariale cu 90%.  Potrivit lui Alin Iacob, președintele asociației, perceperea acestui impozit, care poate ajunge chiar la 10.000 de lei, reprezintă o barieră artificială și incorectă. Mai mult, reprezentanții AURSF consideră incorectă aplicarea impozitului la soldul creditului și nu la valoarea imobilului. Anca Dragu, ministrul Finanţelor, a declarat că analizează propunerea AURSF de a fi scutite de impozit transferurile de proprietăţi realizate în baza noii Legi a dării în plată.

 

 

Airbus Beluga, pentru prima oară la Otopeni

O aeronavă de mari dimensiuni Airbus A300-600ST (Super Transporters), cunoscută sub numele comercial Beluga, a aterizat, miercurea trecută, pentru prima dată în România, pe Aeroportul Internaţional Henri Coandă (Otopeni), unde a rămas peste noapte. Joi, aeronava a decolat către Germania. Airbus Beluga, considerat cel mai mare avion de transport din lume operaţional în prezent, este o versiune a avionului de pasageri A300-600 modificată pentru a transporta mărfuri de dimensiuni foarte mari. În prezent, cinci astfel de avioane sunt în activitate.

 

Orange își extinde serviciile

 

Orange a intrat în competiţie directă cu operatorii de cablu tradiţionali, prin lansarea propriilor pachete cu servicii de internet fix prin fibră optică, televiziune prin cablu și telefonie fixă. Orange lansează, astfel noile servicii de internet prin fibră optică, voce fixă și televiziune prin cablu digital și devine operator convergent fix-mobil. Începând din data de 19 mai, clienţii pot opta pentru toate serviciile de telecomunicaţii de la Orange în orașele Cluj-Napoca, Iași și Timișoara, urmând ca acoperirea să fie extinsă în zonele urbane din restul ţării, până la finalul anului.