Datoriile la stat, afișate  pe ușa contibuabililor!

Ministerul Finanțelor intenționează să afișeze pe ușa contribuabililor (cărora nu li se pot înmâna în altă manieră aceste înștiințări) actele fiscale privitoare la datorii, deoarece consideră că aceasta este ultima soluție de a aduce la cunoștința acestora eventualele datorii restante, de care este posibil să fi uitat, a anunțat ministrul Finanțelor, Anca Dragu. În avest scop, MFP a publicat la „Transparență decizională” un proiect de modificare a Codului de procedură fiscală, care prevede afișarea actelor administrative fiscale (notificare, somație, decizie de impunere etc) pe ușa de domiciliu a persoanei fizice sau juridice care au refuzat primirea acestor documente.

 

SEAP, suspendat până pe 15 iunie

Sistemul Electronic al Achizițiilor Publice (SEAP) nu va fi funcțional, în perioada 26 mai – 15 iunie, din cauza unor disfuncționalități de natură tehnică și operațională de la nivelul sistemului, apărute odată cu intrarea în vigoare a noilor legi în domeniul achizițiilor publice, a anunțat Agenția Națională pentru Achiziții Publice (ANAP). Întreruperea este determinată de necesitatea adaptării sistemului la noua legislație. Prin urmare, ANAP recomandă autorităților contractante ca elaborarea și transmiterea spre evaluare a documentațiilor de atribuire să se facă după data operaționalizării sistemului informatic SEAP, adică începând cu 15 iunie 2016.

 

800 de milioane de euro, pentru modernizarea administrației publice

Aproape 800 de milioane de euro din fonduri ale UE au fost alocate României pentru reforma și modernizarea administrației publice, în perioada 2014 – 2020, a anunțat comisarul european pentru politică regională, Corina Crețu. Ea a încurajat autoritățile române să utilizeze instrumentul „Peer to Peer”, prin care funcționari publici din diferite state membre ale UE pot să ofere consiliere și pot să împărtășească din experiența lor, în ceea ce privește implementarea proiectelor cu fonduri europene, colegilor din alte țări. În acest sens, comisarul european pentru politică regională a precizat că și România poate să apeleze cu încredere și la expertiza DG Regio.

 

Bani, pentru investițiile rurale

Agenția pentru Finanțarea Investițiilor Rurale a anunțat deschiderea, începând cu 25 mai 2026, a sesiunii de depunere a proiectelor pentru submăsurile 4.3.A — Investiții pentru dezvoltarea, modernizarea sau adaptarea infrastructurii agricole și silvice — Infrastructura de acces agricolă, 7.2 — Investiții în crearea și modernizarea infrastructurii de bază la scară mică, 7.6 — Investiții asociate cu protejarea patrimoniului cultural. Sesiunea va fi deschisă până pe 31 octombrie 2016. Sumele disponibile, pentru anul 2016, depășesc 453 milioane de euro.