Câți bani dau românii ca să se-mbrace și să se-ncalțe

O gospodărie din România a cheltuit, în medie, 53,73 de lei lunar pentru îmbrăcăminte
și 43,21 de lei pentru încălțăminte, în anul 2015, se arată într-o publicație a Institutului Național de Statistică (INS). Astfel, pentru confecții s-au cheltuit 37,97 de lei, pentru tricotaje — 9,22 de lei, iar pentru ciorapi și șosete — 4,86 de lei. Pentru îmbrăcăminte, cea mai mare sumă a fost consumată de gospodăriile de salariați, respectiv 82,69 de lei lunar, la polul opus situ­ându-se gospodăriile de șomeri cu 25,38 de lei.

 

Deficit bugetar de 0,5% din PIB

Execuţia bugetului general consolidat pe primele șase luni ale anului s-a încheiat cu un deficit de 3,85 miliarde de lei, respectiv 0,5% din PIB, faţă de deficitul programat pentru semes­-
trul I, de 1,9% din PIB, informează Ministerul Finanţelor. Veniturile bugetului general consolidat au fost de 108,4 miliarde de lei, ceea ce reprezintă 14,3% din PIB. S-au înregistrat creșteri faţă de aceeași perioadă a anului precedent la încasările din: impozitul pe profit (+12,5%), accize (+7,7%), contribuţii de asigurări sociale (+6,3%), impozitul pe salarii și venit (+2,3%), precum și din taxa pe utilizarea bunurilor (+15,5%).

 

Fiscul ne va controla la carduri?

Un proiect de hotărâre, inițiat de MFP și pus în dezbatere publică, prevede ca ANAF să primească, necondiţionat, „toate detaliile disponibile cu privire la identitatea deţinătorului cardului”, ori de câte ori se efectuează o plată electronică. Această prevedere este legată de obligaţia operatorilor economici de a utiliza aparate de marcat electronice fiscale. Astfel, „în cazul plăţilor electronice, efectuate cu cardul bancar prin intermediul POS-ului, entitatea  care gestionează certificarea/autorizarea tranzacţiei, comunică ANAF, simultan cu transmiterea tranzacţiei către instituţia acceptantă, date despre  ID –ul terminalului, ID-ul comerciantului, numărul, valoarea, data, ora, minutul emiterii bonului fiscal, instituţia acceptantă, numărul cardului utilizat pentru efectuarea plăţii, cod autorizare plată, toate detaliile disponibile cu privire la identitatea deţinătorului cardului”.

 

Carpatica Asig intră în faliment

 

Consiliul Autorităţii de Supraveghere Financiară (ASF) a aprobat retragerea autorizaţiei de funcţionare a societăţii Carpatica Asig S.A., ca urmare a constatării stării de insolvenţă a societăţii și promovarea cererii de deschidere a procedurii de faliment. Carpatica avea o cifră de afaceri de 130 de milioane de euro pe an și 500 de angajaţi. Falimentul Capatica Asig este al doilea cel mai mare după falimentul Astra Asigurări, companie cu afaceri de 200 de milioane de euro anual.