„Lista rușinii” dă roade

ANAF a anunțat că numărul persoanelor fizice cu datorii fiscale a scăzut în trimestrul al doilea al acestui an cu peste 60.000, față de primul trimestru. La data de 30 iunie, se înregistrau 126.365 de persoane fizice care aveau la bugetul de stat restanțe fiscale totale de peste 3 miliarde de lei. „Din lista debitorilor cu obligații fiscale restante au fost excluse persoanele ale căror datorii la buget sunt mai mici sau egale cu suma pe care trebuie să o primească la rândul lor de la buget, prin restituire sau rambursare”, menționează reprezentanții ANAF.

 

TVA de peste 735 de milioane lei, rambursată în august

Agenția Națională de Administrare Fiscală (ANAF) va rambursa, în luna august, TVA în valoare de peste 735 milioane de lei. Din această sumă, 44,01 milioane de lei se compensează, iar 590,58 milioane de lei se restituie, potrivit unui comunicat al instituției. ANAF precizează că plata efectivă a sumelor este programată în două tranșe: 11 august — 204,12 milioane de lei și 31 august: 386,46 milioane de lei. În selecția lunii august 2016 sunt cuprinse toate deconturile de TVA înregistrate până la 8 iulie 2016, cu excepția celor aferente operațiunilor de import, depuse până la 25 iulie 2016.

 

Pierderi de 28,6 milioane de lei, la TAROM

Compania TAROM a anunțat, printr-un comunicat, că în primul semestru al acestui an a înregistrat pierderi de 28,6 milioane de lei, după ce, în cel de-al doilea trimestru pierderile operatorului aerian s-au redus la jumătate față de cele din primul trimestru. Compania acuză managementul slab al fostei conduceri, dar și faptul că, în primul trimestru, operatorii aerieni se confruntă îndeobște cu o scădere a veniturilor. În condițiile în care a doua jumătate a anului este cea mai profitabilă în aviație, reprezentanții TAROM estimează că, la finalul lui 2016, nivelul pierderilor nu va depăși suma prevăzută în bugetul aprobat de Guvern, res­pectiv 6,9 milioane de lei.

 

Românii preferă mobilele premium

În primul semestru al acestui an, vânzările de telefoane premium, al căror preţ depășește 400 de euro, a reprezentat aproximativ 30% din valoarea pieţei locale de smartphone-uri, care s-a ridicat la 300 milioane euro. Valoarea vânzărilor de smartphone-uri premium a ajuns la aproximativ 90 milioane de euro în perioada amintită, în creștere cu 40% faţă de aceeași perioadă a anului trecut, conform estimărilor Samsung România. Întreaga piaţă de smartphone-uri va ajunge, la sfârșitul acestui an, la 4,2 milioane de unităţi, în creștere cu aproape 20% faţă de 2015, în timp ce valoarea vânzărilor va înregistra un avans de circa 30%, până la 750 milioane de euro.