Câți bani au românii

Populaţia a avut în ultimul trimestru al anului trecut venituri totale medii pe lună de 2.624 lei pe gospodărie, din care veniturile bănești au reprezentat 83,3%, iar cheltuielile totale s-au plasat la 2.394 lei, cele de consum având o pondere de 72,3%. „Veniturile bănești au fost, în medie, de 2.186 lei lunar pe gospodărie (766 lei pe persoană), iar veniturile în natură de 439 lei lunar pe gospodărie (154 lei pe persoană)”, se arată într-un comunicat al Institutului Naţional de Statistică. Produsele alimentare și băuturile nealcoolice au reprezentat, în medie, 40,1% din consum. Cheltuielile legate de locuinţă (apă, energie electrică și termică, gaze, combustibili, mobilier, întreţinerea locuinţei) au avut o pondere de 21,1%. La polul opus s-au situat cheltuielile efectuate de gospodării pentru hoteluri, cafenele și restaurante (2,1%) și cele pentru educaţie (0,5%).

Salariul mediu a crescut… cu un leu

Salariul mediu nominal brut a fost în februarie de 2.247 lei, în scădere cu 0,1% faţă de ianuarie, iar cel net s-a plasat la 1.629 lei, în creștere cu un leu, cele mai mari câștiguri fiind consemnate în fabricarea produselor din tutun, iar cele mai mici în hoteluri și restaurante În industria fabricării produselor din tutun, salariul net a fost de 4.648 lei, iar la polul opus, în hoteluri și restaurante, de 957 lei. Avansul salariului mediu net faţă de ianuarie s-a datorat acordării de prime ocazionale, inclusiv pentru performanţe, sume din alte fonduri ori realizărilor de producţii și încasărilor mai mari, în funcţie de contracte.

Băncile se unesc

BCR, BRD-Groupe SocieteGenerale, Raiffeisen Bank și UniCredit Ţiriac Bank, cu active de peste 45% în sistemul bancar, înfiinţează primul patronat bancar din România, care va promova interesele membrilor în faţa autorităţilor. Conducătorii executivi ai celor patru instituţii de credit au depus cererea de înfiinţare și actele constitutive la Tribunal pentru înfiinţareaa Consiliului Patronatelor Bancare din România (CPBR), estimând că acest proces s-ar putea încheia până la finele lunii iunie. Membrii fondatori au menţionat că CPBR nu este o alternativă la Asociaţia Română a Băncilor (ARB), ci este o organizaţie complementară acesteia care își propune să promoveze interesele membrilor săi în relaţia cu autorităţile, sindicatele și alte insituţii „într-o manieră cât mai eficientă”.

Pe plus la fonduri europene

România a primit de la Uniunea Europeană /UE/ fonduri de aproximativ 23 de miliarde euro și a contribuit la bugetul comunitar cu circa 9,7 miliarde de euro, potrivit celor mai recente informații ale Ministerului Finanțelor Publice /MFP/, de la sfârșitul lunii februarie 2014. „Rezultatul net al României în relația cu UE este de circa 13,2 miliarde euro”, a precizat ministrul delegat pentru buget, Liviu Voinea, la prezentarea raportului SAR pe anul 2014.  Raportul examinează modul în care România a știut sau nu să folosească aderarea la Uniunea Europeană în beneficiul cetățenilor și propune, totodată, soluții pentru a face din integrarea europeană un succes.