Avertisment FMI
Fondul Monetar Internaţional a cerut României să nu pună în pericol progresele realizate în ultimii ani în privinţa ţinerii sub control a cheltuielilor, în condiţiile în care guvernul condus de Victor Ponta pare că va încheia anul viitor programul cu instituţia financiară. „Există un angajament din partea României să continue consolidarea situaţiei fiscale. Așteptăm ca acest angajament să fie respectat”, a declarat, la Sofia, Guillermo Tolosa, reprezentantul FMI în România și Bulgaria. Ultimul acord al României cu FMI, al treilea din 2009, este un acord stand-by în valoare de 4 miliarde de euro, care se încheie anul viitor și care, probabil, nu va fi înnoit. FMI a suspendat discuţiile legate de actualul acord până după alegeri.
București, destinație de Crăciun
Hotelurile din București reduc tarifele cu peste 50%, în weekend-urile din decembrie, iar patronatele vor negocia cu muzeele tarife mai mici decât cele curente și pregătesc pentru turiști un tur al barurilor din Centrul Vechi, în încercarea de a transforma Capitala într-o destinaţie de Crăciun. Dragoș Răducan, vicepreședintele Federaţiei Patronatelor din Turism, a anunțat că un pachet de două nopţi de cazare, cu mic dejun, va costa, în week-endurile din decembrie, 159 de lei la un hotel de două stele și 259 de lei la patru stele. Una din atracţiile lunii, în București, va fi un târg de organizat la Romexpo în perioada 1-24 decembrie, unde peste 200 de expozanţi vor vinde produse specifice Crăciunului.
Avem, sau nu, gaze de șist?
Studiul Chevron pentru evaluarea potenţialului de gaze de șist în România nu a fost încă finalizat, au declarat reprezentanţii companiei, la o zi după ce premierul Ponta a afirmat că se pare că ţara nu dispune de rezerve de gaze de șist și s-a bătut, astfel, pe ceva ce nu are. Analiza datelor colectate de Chevron în timpul operaţiunilor de exploatare a gazelor de șist din România este încă în curs de desfășurare, au declarat reprezentanţii companiei, pentru Reuters. Grupul american Chevron a finalizat, în luna iulie, activităţile de exploatare la prima sondă din România, în localitatea Siliștea-Pungești, judeţul Vaslui, după două luni de foraj la adâncimi de 3.000 de metri.
Viteză de melc la autostrăzi
CNADNR va inaugura, până la finele acestui an, 56 de kilometri de autostradă, mai puţin de jumătate faţă de nivelul din 2013, când au fost finalizaţi 116 kilometri, și a planificat pentru 2015 deschiderea traficului rutier pentru 17 kilometri noi. Datele CNADNR arată că, până la finele acestui an, vor fi finalizaţi 56,3 kilometri de autostradă, respectiv primul lot (22,2 km) și o porţiune de 6 km din lotul 2 al autostrăzii Nădlac – Arad, 6 km din lotul 2 al autostrăzii Timișoara – Lugoj și lotul 3 de la Orăștie – Sibiu (22,1 km). România ar trebui să construiască 656 kilometri de autostradă și 2.226 kilometri de drumuri expres până în anul 2030, potrivit Master Planului de Transport, în condiţiile în care fostul ministru Șova promitea, în aprilie 2014, 1.800 kilometri noi de autostradă până în anul 2020.