Toată lumea vrea 9%…

TVA ar trebui redusă la toate restaurantele de la 24% la 9%, nu doar la mesele din cadrul pachetelor turistice, măsură care ar determina atât scăderea preţurilor, cât mai ales i-ar face pe toţi proprietarii de restaurante să plătească TVA, într-un sector în care evaziunea e de 50%, potrivit Asociaţiei Naţionale a Agenţiilor de Turism (ANAT). Alin Burcea, vicepreședintele asociației, crede că dacă TVA s-ar reduce și la restaurante, acestea ar scădea, pe de o parte, preţurile, iar pe de altă parte ar avea ca efect diminuarea evaziunii. “Astăzi, mai ales la terasele și barurile mici din staţiuni, evaziunea este estimată la aproximativ 50%. Dacă TVA s-ar reduce, nimeni n-ar fi atât de nebun încât să nu-l plătească”, a explicat oficialul ANAT.

Criza francului elvețian – deocamdată, discuții

Comisiile de buget-finanţe se vor întâlni mai întâi cu reprezentanţii FMI, iar apoi cu conducerea BNR cu care vor discuta despre situaţia creditelor acordate în franci elveţieni, pentru ca parlamentarii să ia, mai apoi, o decizie privind o soluţie cât mai potrivită la această problemă.  ”Sunt comisii reunite și vom putea pune întrebări, apoi cred că se vor întruni toate condiţiile pentru a ne asuma prin vot o soluţie în privinţa creditelor”, a precizat președintele comisiei de buget a Camerei Deputaţilor, Ștefan Viorel. Reprezentantul Asociaţiei Române a Băncilor (ARB) Florin Dănescu a afirmat că ARB nu poate avea în vedere o altă soluţie decât conversia la cursul zilei.

Loteria bonurilor, contestată

Asociația Națională a Comercianților Mici și Mijlocii din România (ANCMMR) a solicitat Avocatul Poporului să sesizeze Curtea Constituțională cu privire la neconstituționalitatea prevederilor Ordonanței de urgență nr. 10/2015 pentru organizarea Loteriei bonurilor fiscale, întrucât încalcă dreptul de proprietate prin oferirea posibilității unui cumpărător de a pleca cu un produs, fără să îl plătească.

“Tehnic, bonul fiscal se poate elibera de casa de marcat, doar după ce s-a făcut plata. Este posibil ca cetățenii să înțeleagă că au dreptul să primească bonul fiscal înainte și atunci, între el și vânzător apar altercații, verbale sau chiar fizice. Considerăm că forțele de ordine chiar au suficientă treabă, nu mai trebuie puse să păzească magazinele”, a declarat Cora Muntean, secretar executiv al ANCMMR.

2,64 miliarde de lei pentru Prima Casă

 

Băncile au la dispoziție un plafon total de garantare de 2,64 miliarde de lei, în cadrul programului Prima Casă în 2015, sumă care include plafonul alocat pentru anul în curs, la care se adaugă diferența rămasă neutilizată din plafonul anului 2014, se arată într-un comunicat al Fondului Național de Garantare a Creditelor pentru IMM (FNGCIMM). Instituția a anunțat demararea etapei a șaptea a programului, odată cu publicarea în Monitorul Oficial a Ordinului ministrului finanțelor publice nr.98/ 2015, în data de 30 ianuarie 2015, care stabilește comisionul anual de gestiune pentru emiterea unei garanții la același nivel cu cel anterior, respectiv 0,49%/an aplicat la soldul finanțării.