Un miliard de euro, nedeclarat

Inspectorii fiscali din cadrul Agenției Naționale de Administrare Fiscală (ANAF) au identificat impozite nedeclarate de peste un miliard de euro după primele trei luni ale acestui an, în urma controalelor efectuate la 16.087 de firme considerate cu risc fiscal mare, informează ANAF. În primul trimestru al anului 2015, obligațiile fiscale de plată stabilite suplimentar s-au cifrat la circa 4,6 miliarde lei (peste un miliard de euro), în creștere cu aproximativ 140%, iar valoarea prejudiciilor aferente sesizărilor penale transmise instituțiilor competente ale statului în vederea continuării cercetărilor a fost de circa 2,6 miliarde lei, în creștere cu aproximativ 63,5%.

 

Scad restanțele la credite

Valoarea totală a creditelor restante în lei ale populației și firmelor, înregistrată în luna martie 2015, se cifrează la 10,073 miliarde de lei, cu circa 3% sub cea raportată în februarie, în timp ce restanțele la creditele în valută se ridicau la 14,558 miliarde lei (echivalent), în scădere cu 2,2%, conform unui raport al Băncii Naționale a României /BNR/. Bucureștenii aveau, la finele lunii martie, credite în lei restante în sumă de 2,362 miliarde de lei și în valută de 6,284 miliarde de lei (echivalent). Totalul creditelor în lei contractate în Capitală ajungea la 29,767 miliarde de lei, iar al celor în valută la 54,107 miliarde de lei.

 

Crește valoarea eco-tichetului

Persoanele fizice vor putea beneficia de un ecotichet în valoare de 6.500 de euro pentru cumpărarea unei mașini electrice sau a unui autovehicul cu grad de poluare zero, momentan proiectul fiind pe circuitul de avizare, a declarat Adrian Gearâp, președintele Administrației Fondului pentru Mediu (AFM). Numărul mașinilor ecologice vândute în România, în primul trimestru al anului 2015, a ajuns la 59 de unități (dintre care o mașină electrică, iar restul hibride), ceea ce reprezintă echivalentul a 0,3% din totalul vânzărilor de autovehicule noi înregistrate în aceeași perioadă. În ceea ce privește achiziția de autovehicule prietenoase cu mediul înconjurător, România continuă să se claseze pe ultimele locuri în ierarhia europeană în care Norvegia, Franța, Olanda, Marea Britanie și Germania dețin supremația.

 

S-a lansat „Litoralul pentru Toţi”

 

Patronatele și agenţiile de turism au lansat programul „Litoralul pentru Toţi”, ediţia de primăvară 2015 (4 mai-19 iunie), la aceleași tarife maximale din ediţia septembrie – octombrie 2014. Până în prezent s-au înscris în program 16 hoteluri din staţiunile de pe litoral, care pun la dispoziţie 1.238 de locuri pe serie. Locurile vor fi vândute în peste 70 de agenţii din toată ţara, astfel că la sfârșitul ediţiei de primăvară a programului cel puţin 10.000 de turiști vor putea beneficia de vacanţe pe litoral la tarife reduse.