Cafeaua pare sa fie cea mai bună sursă de energie, ne salvează când nu am reușit să dormim suficient, iar pentru mulți dintre noi este și un obicei. Nu îi simțim neapărat nevoia, dar suntem obișnuiți să bem dimineața sau atunci  când ne vizităm cel mai bun prieten.

Cafeaua neagră, fără zahăr sau lapte este sănătoasă. Bogată în special în antioxidanți, ne poate ajuta să fim mai sănătoși. Iar legătura cu creșterea energiei nu este un mit – cafeaua chiar ne ajuta să fim mai alerți, mai atenți, mai plini de energie. Cafeaua reduce riscul de diabet, demență, infarct, AVC și cancer de ficat și ne poate ajuta să slăbim, conform doc.

Din cauza conținutului de cofeină, excesul de cafea poate avea și efecte secundare: amețeli, bufeuri, insomnie, anxietate. Ca să nu mai vorbim despre efectele secundare care apar atunci când suferiți de anumite afecțiuni în cazul cărora cofeina nu este recomandată: hipertensiune, psoriazis și dermatită seboreică, reflux gastric, etc.

Specialiștii spun că ar trebui să ne limităm la 400 mg de cafeină pe zi. Dacă preparați cafeaua cu o concentrație medie, asta înseamnă maxim 5-6 cești pe zi, sau dacă beți cafeaua în căni mai mari, maxim 2-3 căni. Regula se aplică doar în cazul unui adult sănătos. Iar dacă beți cafeaua concentrată, cum este varianta espresso, limitați-vă la 3 cești (o cană și jumătate) pe zi.