• Patriarhul ­României invită credincioșii la slujba de sfințire

    Catedrala Mântuirii Neamului va fi gata pe 25 noiembrie, atunci când va îmbrăca și haina sfințirii. Preafericitul Părinte Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, deja a sfințit cele șase clopote care vor chema oamenii la rugăciune în sfântul lăcaș, închinat eroilor români dn toate timpurile.

 

Articol publicat în Jurnalul de Ilfov Nr. 420, ediția print

Toate clopotele cântăresc împreună 33 de tone. Clopotul mare este dedicat “Eroilor Neamului” și are o greutate de peste 25 de tone, cu o înălțime și un diametru de circa trei metri. Acesta va putea fi auzit pe o rază de 15 km. Cu doar câteva zile înaintea Sfântului Andrei, Ocrotitorul României, va primi binecuvântarea tot edificiul. Slujba de sfințire va fi oficiată de Sanctitatea Sa Bartolomeu I, Patriarhul Ecumenic al Constantinopolului, împreună cu Preafericitul Părinte Patriarh Daniel și ierarhi români, informează Basilica.ro. De altfel, Patriarhul României a lansat deja primele invitații la acest eveniment. În cuvântul rostit la deschiderea Întâlnirii Internaționale a Tinerilor Ortodocși de la Sibiu, Preafericitul Părinte Patriarh Daniel i-a chemat pe tineri să participe la sfințirea Catedralei Mântuirii Neamului, din luna noiembrie. “Vă invităm pe toți la București, anul acesta, în 25 noiembrie, pentru a fi prezenți la sfințirea Catedralei Naționale”, a spus Patriarhul României.

CMN, construită la peste 100 de ani de la promulgarea Legii Bisericii Catedrale

Ideea ­Catedralei Naționale datează din 1884, când Regele Carol I a promulgat Legea Bisericii Catedrale, lege niciodată abrogată, dar care a fost pusă în aplicare abia după 126 de ani. Construcția CMN s-a concretizat în timpul Părintelui Patriarh Daniel, fiind asumată de stat ca proiect de importanță națională prin legea 376/2007. Din anul 2010 până în 2018, Biserica și statul au cheltuit aproximativ 100 de milioane de euro pentru construcția Catedralei Naționale la roșu. Deși construcția CMN este un proiect major al Bisericii Ortodoxe Române, activitatea ei s-a desfășurat în mod susținut în domeniul social, prin investirea a peste 150 de milioane de euro în scop filantropic, în ultimul deceniu, conform aceleiași surse.