Perioada Postului Învierii Domnului ne oferă posibilitatea de a diversifica alimentația. Până în Ajun, ne putem delecta cu o mulțime de preparate pe cât de gustoase, pe atât de arătoase și de sănătoase. Din gama variată de rețete de post prezentăm, în cele ce urmează, patru rețete delicioase, simple și rapide.

 

Articol publicat în Jurnalul de Ilfov Nr. 542, ediția print

Pate de ciuperci 

Ingrediente:

400 g de ciuperci (putem adăuga mai multe soiuri),

4-5 căței de usturoi,

3 linguri de ulei,

2 lingurițe de suc de lămâie,

pătrunjel (pentru decorat),

cimbru,

sare și piper, după gust.

Mod de preparare: Începem pregătirea prin curățarea cățeilor de usturoi și călirea lor în puțin ulei încins. Adăugăm ciupercile tăiate grosier și ținem ingredientele pe foc până când se evaporă lichidul. Cu câteva minute înainte să oprim focul, punem în tigaie sare, piper și cimbru. După ce se răcesc puțin legumele, le pasăm cu blenderul. Putem adăuga și puțin ulei, suc proaspăt de lămâie și pătrunjel verde. Amestecăm bine până când obținem o compoziție cremoasă. La final, decorăm preparatul cu frunze de pătrunjel, măsline sau felii de roșii

 

Drob de legume  

Ingrediente:

6 linguri de griș,

4 fire de usturoi,

4 fire de ceapă,

300 gr de ciuperci,

3 cartofi,

2 lingurițe de ulei de măsline,

1 dovlecel,

1 legătură de mărar,

1 legătură de pătrunjel,

sare și piper, după gust.

Mod de preparare: Începem prin a spăla legumele pe care le tăiem cubulețe, fără cartofi. Dovlecelul și ciupercile ar fi bine să le aducem la dimensiunea bobului de porumb. Cartofii îi fierbem și-i pasăm ca la piure. Într-un vas încăpător, amestecăm toate legumele și verdeața tocate mărunt cu grișul, sarea și piperul. Ungem o tavă cu ulei de măsline și o tapetăm cu puțin griș. Apoi punem toată compoziția în tavă, iar la suprafață așezăm frumos felii de roșii și  stropim cu puțin ulei de măsline. Introducem tava în cuptorul încins și coacem la foc mediu aproximativ 40 minute.

 

Ardei umpluți vegetarieni 

Ingrediente:

8-9 linguri ulei măsline,

3-4 ardei grași mari,

2 roșii mari,

150 gr de ciuperci,

100 gr de vinete,

100 gr de dovlecel,

100 gr de orez,

câteva fire pătrunjel,

mărar, după gust,

bulion, cam 150 ml,

sare și piper, după gust.

 

Mod de preparare: Tăiem ardeii în două și îi curățăm de cotoare și semințe. Apoi îi așezăm într-o tavă, tăiem mărunt ciupercile, pulpa de la vinete și pe cea de la dovlecei. Tocăm pătrunjelul și dăm prin răzătoare roșiile (merg și mixate). Amestecăm toate legumele tocate, orezul, pătrunjelul cu patru linguri ulei și condimentăm cu sare, piper și puțin mărar. Ulterior adăugăm și trei linguri de bulion, pentru un plus de gust și culoare. Umplem ardeii cu amestecul preparat. Apoi turnăm încă patru-cinci linguri de ulei în tavă, o cană cu apă și 150 ml bulion. Dăm tava la cuptor, iar când sunt gata îi servim stropiți cu sosul din tavă. 

 

Tăiței cu pesmet și scorțișoară

Ingrediente:

300 gr de tăiței lați (fără ou), 

100 gr de pesmet,

80 gr de zahăr,

1/4 linguriță de scorțișoară, 

2 linguri de ulei.

 

Mod de preparare: Punem tăițeii la fiert în apă cu puțină sare. Îi fierbem conform instrucțiunilor de pe pachet. Într-o tigaie largă încingem o lingură de ulei și adăugăm pesmetul. Prăjim la foc mediu (la început) și amestecăm tot timpul. Când vedem că pesmetul începe să se rumenească ușor, dăm focul la mic și continuăm să prăjim până se rumenesc. Când pesmetul devine rumen (după aproximativ cinci  minute), adăugăm zahărul și scorțișoara și amestecăm. Mutăm pesmetul într-o farfurie. Strecurăm tăițeii și adăugăm peste ei restul de o lingură de ulei. Continuăm să amestecăm. Adăugăm pesmetul cu zahăr și amestecăm. Pentru un plus de savoare, putem adăuga nucă și, după preferințe, gem de fructe sau puțină miere de albine. Servim tăițeii când sunt calzi.