Obișnuit cu dieta postului Paștelui, cel mai lung și cel mai aspru post de peste an, organismul se resimte în aceste zile, când treci brusc la bucatele delicioase și saţioase. Consumate peste măsură, ciorba de miel, drobul, friptura, stufatul, ouăle, vinul, cozonacii și tradiţionala pască afectează digestia, măresc glicemia, colesterolul și favorizează apariţia tulburărilor biliare, hepatice, intestinale, durerile și arsurile de stomac, și mai ales, a bolilor cardiovasculare.
Meniul zilei
Nu fi gurmand! Nu ţi umple farfuria oricât de delicioase și de apetisante ar fi bucatele. Mănâncă porţii mici și începe cu aperitive ușoare. Chiar dacă ciocnești un ou – două cu cei dragi, nu te repezi să l consumi. “Începe prin a servi la masa de Paște un aperitiv format din carne slabă de curcan, pui sau pește. Somonul, păstrăvul și tonul sunt preparatele ideale pentru primul fel de mâncare. La felul doi, evită prăjelile și grăsimile, mai ales dacă ești cardiac, diabetic, ai probleme cu stomacul sau cu ficatul. Ţine cont de faptul că după perioada de iarnă și cea de post ai nevoie de vitamine și minerale. Așa că, verdeaţa, salatele și legumele nu trebuie să-ţi lipsească din farfurie. Două polonice de ciorbă fără grăsime și cu cât mai multe legume și verdeţuri de sezon sunt suficiente. Optează pentru o porţie mică de friptură de miel, gătită la cuptor sau la grătar, dar numai după ce ai îndepărtat bine grăsimea. Nu o servi simplă, ci cu garnitură de legume proaspete și salate. La cină, cel mai sănătos e să mănânci un iaurt“, spune dr. Mirela Miertoiu, medic specialist medicină generală.
Include fructe la gustările dintre mese
Când îţi planifici masa de Paște, nu uita că pentru revitalizarea organismului trebuie să consumi și fructe proaspete, între mese. Alege fructele cu conţinut mare de vitamina A și vitamina C, în special portocale. “Ca desert, cel mai indicat este să consumi ceea ce-ţi gătești în casă. Două felii de cozonac, o bucată de pască și câteva fursecuri care să nu conţină conservanţi și aditivi alimentari, ci numai ingrediente naturale. Nu face exces! Planifică-ţi trei mese pe zi și două gustări între mese”, spune dr. Mirela Miertoiu. Ouăle îţi pot pune sănătatea în pericol dacă ai colesterolul mărit. La o greutate medie și un efort de mișcare minim, nu consuma mai mult de un ou pe zi.
Iată câte calorii ai în farfurie!
350 de calorii – la 1 ou fiert
260 de calorii – la 100 gr carne de miel
322 de calorii – la 1 felie de cozonac
246 de calorii – la 1 felie de pâine.