Odată cu venirea zilelor frumoase, călduroase, problemele dentare și durerile asociate sunt accentuate de băuturile reci, înghețată, aerul condiționat etc. Cum să le ameliorezi, până ajungi la medic?
Adorate în zilele cu temperaturi ridicate, înghețata, freshurile de fructe, ceaiurile, apa și toate celelalte lichide reci pot provoca dureri dentare intense. Ele afectează în special dantura care prezintă carii, are smalțul demineralizat sau are leziuni ale smalțului, cu descoperirea dentinei. Și totuși, cu puțină grijă, poți evita disconfortul creat de durerile dentare în această perioadă a anului. Primul pas, în acest sens, este să mergi la un control stomatologic de rutină. Mai ales că se apropie vacanța de vară și există riscul ca liniștea și bucuria ta să fie tulburate de nevralgiile dentare. Un simplu control stomatologic va evidenția problemele care ar putea să-ți provoace dureri și, în felul acesta, ai toate șansele să le rezolvi la timp. O igienă profesională efectuată la cabinetul stomatologic este binevenită înainte de a pleca în concediu. Specialistul îți va recomanda tratamentul corespunzător și îți va spune tot ce trebuie să știi despre menținerea stării de sănătate a danturii și a cavității bucale.
Sfaturi pentru acasă
În cazul în care te confrunți deja cu astfel de dureri, până ajungi la medicul stomatolog, poți să le ameliorezi. Unul dintre cele mai bune remedii îl constituie uleiul de cuișoare. Este un calmant puternic, fiind folosit din cele mai vechi timpuri ca anestezic local. În plus, are și proprietăți antibacteriene, așa că îl poți aplica direct pe dintele bolnav. Dacă nu ai la îndemână ulei de cuișoare, poți aplica o pudră din ghimbir și ardei iute. Amestecă ghimbirul și ardeiul iute, pisate foarte bine (până devin ca o pudră) cu apă (câteva picături de apă) până când obții o pastă. Cu ajutorul unui bețișor de ureche, aplică această pastă direct pe dintele cu probleme. Atenție, însă! Dacă atingi gingia cu acest preparat, este posibil să se producă o iritație locală. De aceea, este indicat ca pudra să nu ia contact cu gingiile.
Mergi la medic, urgent!
Nu ezita să consulți medicul stomatolog! Chiar dacă reușești să oprești durerea cu ajutorul remediilor pe care le ai la îndemână acasă, nu înseamnă că problema medicală a fost rezolvată. Inflamația și durerea dentară vor apărea la un nou contact cu factorii de risc.
Nu întârzia vizita la stomatolog! Durerile dentare afectează inima
Durerile dentare duc la apariția unor complicații extrem de grave. Prin intermediul ganglionului Gasser (un fel de tub care face legătura între nervul bazal pentru maxilar, mandibulă și mușchiul facial), durerea se resimte și la baza craniului. Infecțiile dinților și ale măselelor pot provoca, în timp, puseuri reumatice. De asemenea, acestea pot duce la activarea unei artroze (boală articulară reumatică ce se caracterizează prin evoluție cronică și deformarea extremităților osoase) deja existente. În urma infecțiilor dentare, pot să apară sinuzite, reumatisme poliarticulare acute sau probleme cardiace, inima fiind unul dintre organele cel mai frecvent afectate în aceste situații.
Igiena cavității bucale
Un rol extrem de important în ameliorarea durerii dentare, îl deține igiena cavității bucale. Cum o menții?
l curăță zona afectată, utilizează ața dentară pentru a elimina resturile de alimente rămase între dinți;
l clătește gura cu apă călduță;
l pune-ți comprese reci pe suprafața umflată. Creierul percepe semnalul de rece mai puetrnic decât pe cel al durerii dentare și te vei simți mai bine,
l nu aplica aspirină direct pe dinte sau gingie,clătește-ți gura, de mai multe ori pe zi cu apă de gură calmantă. Aceasta reduce inflamația și ține bacteriile la distanță.