Vântul puternic, zăpada şi temperaturile extrem de scăzute fac ca organismul tău să fie vulnerabil la cele mai comune afecţiuni de sezon, şi anume răceala, gripa sau degerăturile. În plus, poţi ajunge să dezvolţi complicaţii grave, care-ţi pun viaţa în pericol. Asta, dacă nu descoperi din timp problemele de sănătate cu care te confrunţi şi nu aplici cât mai repede cu putinţă cele mai eficiente tratamente.
Specialiştii recomandă evitarea expunerii la frig, mai ales a persoanelor cardiace. Dacă nu este posibil, ieşirea în aer liber trebuie să se facă numai cu echipament de protecţie, respectiv mănuşi, căciulă, fular şi neapărat haine cât mai groase şi călduroase. Pentru cei obligaţi să stea totuşi expuşi la ger, prin natura muncii, este indicat consumul a cel puţin un litru de ceai fierbinte, dar şi pauze dese în adăposturi călduroase sau reducerea programului de lucru când temperaturile ating extreme negative.
Răceala, banală dar tot infecţie virală
Banala răceală este cea mai cunoscută şi totodată, cea mai diagnosticată afecţiune, în acest sezon, de medici. Poţi să răceşti şi atunci când îţi găseşti de lucru prin curtea casei, fie şi numai pentru câteva momente. Nu este exclus însă, nici să te îmbolnăveşti intrând în contact cu persoane deja suferinde. Cam peste 200 de virusuri sunt responsabile de apariţia bolii, iar riscul de contactare creşte exponenţial dacă mai ai şi alte boli precum polipi nazali, astm bronşic sau rinită alergică. Manifestările clinice ale răcelii apar cam la două-trei zile de la contactarea virusului, prin inflamarea gâtului, strănut puternic şi dureri de cap. Tratamentul este reprezentat de repaus, administarea de vitamina C, aspirină şi paracetamol, cât şi sporirea consumului de lichide calde, precum ceaiul sau supele bogate în legume. De asemenea, nu trebuie să uiţi de siropul de echinaceea, din care să iei câte o măsură, de trei ori pe zi.
La prima vedere gripa poate fi confundată uşor cu o răceală, iar netratată corespunzător poate duce la complicaţii grave cum ar fi meningita, encefalita, miocardita şi pneumonia, toate fiind mortale. Trebuie ştiut că, gripa este o boală infecţioasă a căilor respiratorii, foarte contagioasă. Spre deosebire de răceală, ea este severă pentru că debutează brusc, cu febră mare şi tuse seacă. Boala este extrem periculoasă la copii, gravide, bătrâni, persoane cu boli cronice şi afecţiuni autoimune. Primele semne că eşti gripat sunt febra mare, tusea seacă, vărsăturile frecvente, durerile puternice de cap, muşchi şi articulaţii, cât şi starea acută de oboseală. Ca tratament poţi consuma cât mai multe lichide, în special compoturi, supe, ceaiuri călduţe, nu fierbinţi, să stai în repaus şi să-ţi administrezi vitamina C. Dar şi siropuri speciale de pătlagină sau cătină, pentru a combate tusea puternică. Ia antibioticele recomandate de medic şi administrează-ţi complementar, supozitoare cu efect antitermic. Portocalele, kiwi, lămâile, usturoiul, ceapa, ţelina, spanacul, mandarinele şi merele ajută şi ele organismul în lupta cu boala şi-ţi întăresc imunitatea.
Degerăturile echivalente cu amputarea membrelor
Expunerea îndelungată la frig induce degerăturile, care apar de cele mai multe ori la nivelul pielii feţei, mâinilor şi picioarelor. Rănile sunt provocate de scăderea anormală a temperaturii corpului şi sunt asociate cu tulburarea circulaţiei sanguine. Primele semne că eşti degerat sunt reprezentate de înroşirea violacee a pielii în zona afectată, apariţia ulceraţiilor sau a băşicilor, durere insuportabilă, ca o arsură şi-n cele din urmă amorţeală. Nu există un tratament special pentru degerături, ci mai degrabă un prim ajutor constituit din comprese cu apă călduţă aplicate în zona bolnavă, masaj uşor cu alcool camforat, administrarea unui supliment de vitamine şi tratament vasodilatator. Zonele corpului degerate vor rămâne mereu sensibile la frig, asta dacă nu te regăseşti în situaţia în care medicii nu mai pot face nimic, iar amputarea este iminentă.