Sfintele Sărbători de Paști strâng în jurul mesei întreaga familie, prietenii și pe toți cei dragi inimii tale.
Jurnalul de Ilfov te ajută să-ți surprinzi invitații cu cele mai gustoase preparate culinare.
Ouă roșii vopsite natural
Ingrediente:
15-20 ouă,
coaja de la 15 cepe,
frunze de pătrunjel, leuștean,
mărar, floricele mici etc.,
ciorapi de damă din mătase,
culoarea piciorului,
puțină slănină de porc,
apă rece.
Mod de preparare: Degresează ouăle spălându-le cu puțin detergent și șterge-le bine cu șervete din hârtie. Taie ciorapul în bucăți de mărimea palmei, umezește un ou cu puțină apă și lipește-i, pe o parte și pe alta (în părțile opuse), frunze de zarzavat sau floricele. Introdu oul în ciorap și leagă-l cât mai strâns la ambele capete. Pune frunzele de ceapă într-un vas încăpător și așează ouăle peste ele. Toarnă apă peste ele până le acoperă bine și pune-le la fiert. După ce dă în clocot apa, lasă-le la foc mic, timp de 20 de minute sau chiar mai mult, dacă vrei ca ouăle să se coloreze mai bine. Apoi scoate ouăle și, când sunt calde, îndepărtează ciorapul, frunzele și unge-le cu puțină slănină de porc sau ulei, ca să fie lucioase.
Drob de miel copt în clătită, cu crustă de cașcaval
Ingrediente:
organe de miel – inimă, ficat, plămâni, splină și rinichi, trei foi de clătită cu verdeață în ele, trei căței de usturoi, două legături de ceapă verde, șapte ouă, o legătură de usturoi verde, o legătură de pătrunjel verde, o linguriță de untură, o lingură de pesmet,
o sută grame de cașcaval
afumat, un ardei gras, câteva
boabe de pier, sare, piper
măcinat și boia de ardei
dulce, după gust.
Mod de preparare: Spală organele și pune-le la fiert cu trei căței de usturoi, piperul boabe și foaia de dafin. Lasă-le să fiarbă cel puțin 40 de minute de când dă apa în clocot. Între timp, fierbe trei ouă și ocupă-te de legumele și zarzavaturile pentru drob. Ceapa și usturoiul verde taie-le rondele și călește-le cu ardeiul gras, în untură. După ce se fierb organele de miel, taie-le cubulețe și amestecă-le bine cu ceapa, usturoiul și ardeiul. Ca să se îmbine aromele, pune toate aceste ingrediente la călit, cu sare, piper, boia de ardei dulce, pătrunjel verde, cele trei ouă fierte și tăiate cubulețe, plus două ouă crude. Pregătește câteva clătite, pentru copt drobul. Sunt foi obișnuite de clătită, cu verdeață în compoziție. Apoi pune compoziția în forma de chec, așezând întâi clătitele, în așa fel încât, să atârne în afara formei, pentru a putea acoperi tot drobul cu ele. Pentru design, poți să pui câteva frunze de usturoi verde. Deasupra, pune-i o crustă preparată din două ouă crude, o sută de grame de cașcaval afumat și o lingură de pesmet. Introdu drobul la cuptorul preîncălzit, cam 30 de minute, la foc domol.
Ciorbă de miel
Ingrediente:
400 gr de carne de miel,
250 gr de smântână, trei-patru fire de ceapă verde, doi morcovi, doi ardei grași, două roșii, două legături de leuștean, două ouă, o rădăcină de pătrunjel, o legătură de pătrunjel, o țelină, un vârf de cuțit de boia de ardei dulce, puțin orez, sare, piper și borș, după gust.
Mod de preparare: Porționează carnea de miel și spal-o bine sub jet de apă. Dacă te deranjează mirosul specific al cărnii, lasă bucățile de seara până dimineața
într-un vas cu apă rece și oțet și abia apoi prepară-le. Pune carnea la foc, cu un pic de sare. Nu uita să-i iei spuma de deasupra, din când în când. Legumele și zarzavaturile spală-le, toacă-le mărut și călește-le în puțin ulei, cu sare, piper și boia de ardei dulce. Când carnea de miel este fiartă mai mult de jumătate, toarnă peste ea legumele călite și un pic de orez. Borșul și ouăle bătute adaugă-le abia după ce s-au fiert toate ingredientele. Pentru un plus de savoare, la final, adaugă puțin pătrunjel și leuștean verde, în ploaie. O servești simplă sau cu smântână.