Animalele de companie pot avea nenumărate beneficii, atât asupra psihicului, cât şi asupra stării generale de sănătate, dar ne pot provoca şi probleme de sănătate.

Psihologii au descoperit că persoanele care au un animal de companie sunt mai optimiste, mai lipsite de griji, mai organizate, mai responsabile si mai încrezatoare în fortele proprii.

Un copil care creşte alături de un animal, care îi oferă prietenie şi afecţiune necondiţionată, devine mai responsabil, mai liniştit şi mai fericit. Însă de la acestea putem contacta diverse infecţii şi paraziţii care pot provoca manifestări cutanate, precum scabia sau raia, căpuşe şi purici, infecţii fungice și larva migrans, avertizează csid.

Transmiterea de la animal la om a scabiei animaliere, denumită popular râie, se face prin contact direct, paraziţii având mare mobilitate pe suprafaţa pielii.

Căpuşele se găsesc în iarbă şi în zonele păduroase. Pot fi transmise la om prin intermediul patrupedelor (câini, pisici) dacă acestea au fost la rândul lor infectate în urma unei ieşiri la iarbă verde Aceste mici vietăţi  pot transmite la rândul lor diverse boli oamenilor sau animalelor. Boala Lyme, babesioza , tularemia sau encefalita de căpuşe sunt doar câteva dintre ele.  Riscul este însă mic dacă pacientul depistează căpuşele şi se prezintă la medic pentru înlăturarea cât mai rapidă a acestora din piele . Ca prevenţie, se poate folosi un spray repelant.

Puricii sunt răspândiţi în toată lumea. În natură pot fi găsiţi în cuiburile şi vizuinile animalelor gazdă sau în blana acestora.

Există mai multe specii de purici: puricele specific oamenilor (Pulex irritans), de pisică, de câine, de porumbel, de arici, de găină şi de şobolani, care se pot transmite şi la om şi se pot răspândi în case. Aceştia se hrănesc cu sânge şi produc înţepături seriate. Odată cu secreţiile salivare sunt eliberate substanţe care împiedică coagularea sângelui şi pot provoca reacţii alergice. În locul înţepăturii se formează apoi un eritem cu edem, pruriginos. După 12 -24 de ore apare o pustulă.  Puricii pot fi  purtători de agenţi patogeni ai diferitelor boli ,iar speciile de pisică şi cei de câine servesc drept gazde intermediare teniei, care poate fi transmisă şi la om. Puricii specifici omului şi cei de şobolan pot transmite bacteria Yersinia pestis, care este agentul patogen al ciumei bubonice.

Larva migrans cutanată este o boală produsă de paraziţii câinilor şi pisicilor

Materiile fecale ale acestora pot conţine ouă chiste din care se eliberează larve, care pot  penetra pielea. Mersul desculţ prin ape contaminate sau prin parcuri poate duce la infecţie. Deşi larvele nu se pot reproduce într-o gazdă umană, se formează papule pruriginoase la locul infecţiei, urmate de o leziune eritematoasă serpiginoasă, care creşte pe măsură ce larvele migrează prin piele.