Direcția de Sănătate Publică (DSP) Ilfov a informat astăzi, populația din județ, că, până la efectuarea de noi analize privind calitatea apei din unele localități, constatându-se depășiri ale unor anumiți parametri – să NU se folosească apa pentru băut sau pentru prepararea hranei, ci doar în scop igienic.

Astfel, cele mai recente rezultate ale analizelor indică, potrivit DSP Ilfov, pentru localitățile Berceni, 1 Decembrie, Periș și Snagov – depășiri ale valorilor maxime admise de Legea 458/2002. Astfel, pentru Berceni – amoniu determinat a fost de 1,11 mg/l față de CMA de 0,5 mg/l, iar manganul determinat în probele recoltate și analizate a fost de 54,8 g/l față de CMA de 50 g/l. În 1 Decembrie – amoniu determinat a fost de 12,32 mg/l față de CMA de 0,5 mg/l, în Periș – manganul determinat a fost de 87,82 g/l față de CMA de 50 g/l, iar la Snagov – au fost identificați nitriți, cu o valoare determinată de 95,27 mg/l față de CMA de 50 mg/l.

Ce poate face DSP Ilfov în această situație? Știu operatorii că apa pe care o livrează populației este poluată?

Ieri, DSP Ilfov informa Agerpres că, atunci când se constată depășiri ale parametrilor de calitate ai apei furnizate prin sistemele publice din județ, se întreprind următoarele:

– sunt stabilite măsuri și termene de remediere pentru operatorii de apă care au înregistrat neconformități și sunt informate autoritățile administrației publice locale cu privire la calitatea apei și măsurile care trebuie întreprinse.

În cazul în care se constată că apa nu poate fi folosită în scop potabil, este informată populația din localitatea respectivă să nu folosească apa pentru băut sau prepararea hranei, ci numai în scop igienic!

De asemenea, DSP Ilfov făcea o serie de referiri la sistemele de aprovizionare cu apă din județ și notificările pe care deținătorii acestora le-au primit din partea direcției, cu privire la calitatea apei pe care o furnizează abonaților. Astfel, potrivit DSP Ilfov, la Berceni: sistemul de aprovizionare cu apă potabilă din comună, operat de Primăria Berceni până la finele anului 2015 și preluat de societatea EuroApavol SA, a primit notificare de respingere a ASF nr. 3/29.03.2017, ca urmare a depășirii valorilor maxime admise pentru amoniu și mangan. La Bragadiru, Cornetu, Pantelimon, Ciorogârla, Balotești, Corbeanca, Afumați: calitatea apei este corespunzătoare și populația a fost informată prin autoritatea publică locală că apa poate fi folosită pentru băut, prepararea hranei și alte scopuri casnice. La Dărăști, DSP Ilfov afirma că parametrii determinați sunt în limite normale cu excepția manganului, la 1 Decembrie: sistemul de aprovizionare cu apă a fost operat de către Primăria 1 Decembrie până la finele anului 2015 și preluat de societatea EuroApavol SA. A deținut ASF cu Plan de Conformare care nu a fost îndeplinit și a primit notificare de respingere a ASF nr. 2/29.03.2017 ca urmare a depășirii valorilor maxime admise pentru amoniu. Pentru Snagov – Ghermănești: parametrii determinați sunt în limite normale cu excepția nitraților.

Pentru susținerea celor de mai sus, atașăm informarea făcută de către DSP Ilfov, către primăriile localităților Afumați, Balotești, Berceni, Bragadiru, Ciorogârla, Corbeanca, Cornetu, Dărăști, 1 Decembrie, Pantelimon, Periș și Snagov, încă din 30 martie 2017.

imagine apa

Apă Ilfov – o altă opinie

”Având în vedere ultimele informări ale Direcției de Sănătate Publică a județului Ilfov, cu privire la consumul de apă potabilă, comunicăm următoarele: Conform Legii 458/2002, apa potabilă trebuie să fie sanogenă, curată și lipsită de microorganisme, paraziţi sau substanţe care, prin număr sau concentraţie, pot constitui un pericol potenţial pentru sănătatea umană. Apa distribuită în aria de operare a companiei noastre, respectiv în localitățile Pantelimon, Bragadiru, Cornetu, Ciorogârla, Domnești, Dobroești, Brănești, Cernica, Glina, Balotești, Ciolpani, Tunari și Mogoșoaia se încadrează în parametrii de potabilitate și poate fi distribuită populației ca apă destinată consumului uman, poate fi folosită pentru băut, pentru prepararea hranei, precum și pentru alte scopuri casnice. Adresele DSP, precum și buletinele de analiză a calității apei potabile pot fi consultate pe site-ul nostru www.acilfov.ro, sectiunea Calitate Apa”, se arată într-un comunicat al operatorului Apă Ilfov.