Bolnavii de cancer de piele, din România, nu vor mai fi condamnați la moarte. Spitalul Clinic Colentina, din Capitală, va avea un Centru de Excelență, unde cancerul de piele va putea fi diagnosticat în stadii incipiente și tratat cu succes.
Cancerul de piele sau melanomul este una dintre cele mai agresive forme de cancer. Radiațiile solare și predispoziția genetică reprezintă cauzele principale de apariție a temutei maladii. Statul la soare, fără aplicarea în prealabil a unei creme de protecție, duce la apariția arsurilor, și implicit, la dezvoltarea tumorii maligne. De obicei, boala este des întâlnită la cei cu tenul foarte deschis, care nu se bronzează imediat, dar se irită repede. Cea mai importantă perioadă de viață în care protecția împotriva soarelui joacă un rol deosebit, o reprezintă primii 20 de ani. 80% din expunerea la soare înregistrată pe tot parcursul vieții este făcută în această perioadă.
Și totuși… cancerul de piele se tratează
Cei care au mai mult de 50 de alunițe mai mari de doi milimetri, trebuie să consulte neapărat un medic. Alunițele care prezintă un risc ridicat sunt cele care conțin culori diferite, sunt neregulate, mai mari de 6 mm și sunt asimetrice. Tratamentul chirurgical are o rată de succes de peste 90%, cu o rată de supraviețuire de până la cinci ani.
Cancerul de piele se tratează cu succes dacă este diagnosticat la timp și dacă se instituie terapia corespunzătoare. Conform medicilor, de regulă, tumefacțiile sunt carbonizate sau înghețate. Însă, atunci când inflamația este situată la o anumită adâncime, trebuie analizați cu coloranți și nodulii limfatici santinelă aflați în zonă. Apoi, se recomandă continuarea tratamentului chirurgical. În cazul în care inflamația nu este foarte întinsă, vindecarea va fi în procent de 99-100%. În cazul formelor întinse, există posibilitatea ca boala să recidiveze în procent de 10%. Din păcate, la momentul actual, de cele mai multe ori, în România boala este depistată în faze avansate, când terapia are șanse minime de ameliorare. În plus, tratamentul unui pacient în stare avansată este și foarte costisitor, ajungând la 7.000 de euro pe lună. Dacă nu este tratată în mod corespunzător, în stadiu incipient, boala este mortală, celulele tumorale în acest tip de cancer având cea mai rapidă capacitate de propagare.
Centru de Referință pentru Diagnosticul și Tratamentul melanomului
Ministerul Sănătății ia măsuri în vederea depistării și tratării afecțiunii din timp. Dr. Nicolae Bănicioiu, ministrul Sănătății, susține dezvoltarea unui Centru de Referință pentru diagnostic și tratament al melanomului cutanat în cadrul Clinicii 1 de Dermatologie a Spitalului Clinic Colentina, cea mai veche instituție de profil din România.
“Melanomul cutanat, cancerul de piele, este cea mai agresivă formă de cancer. Cu un diagnostic precoce putem salva foarte multe vieți și de aceea dorim să facem aici, în instituția de referință a dermatologiei românești, un Centru de Excelență pentru diagnostic și tratament al melanomului, având nu doar sprijinul meu, ci și al Primarului General al Capitalei, domnul doctor Sorin Oprescu”, a explicat Nicolae Bănicioiu, ministrul Sănătății, marți, 26 august, în timpul vizitei sale la Spitalul Clinic Colentina.